ANCHETĂ la Senat pentru creditul Ioanei Băsescu de la CEC Bank

de:
18 nov. 2013
0 Afișari
ANCHETĂ la Senat pentru creditul Ioanei Băsescu de la CEC Bank

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că obiectul subcomisiei de anchetă va fi să se verifice dacă acest credit a fost dat în mod corect, dacă dobânda a fost una corectă, scrie digi24.ro.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, după şedinţa Biroului permanent de luni, că decizia de înfiinţare a acestei subcomisii a fost luată de Biroul Permanent în urma unei solicitări adresate de Comisia buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Dumitrescu a mai spus că acest demers a fost făcut în baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete „dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care îl are comisia respectivă”.

El a precizat că raportul subcomisiei va fi depus şi va fi prezentat plenului până la data de 18 decembrie.  

Decizia a fost luată cu 10 voturi „pentru”, două abţineri şi un vot „împotrivă”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că formaţiunea pe care o conduce va susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, în cazul achiziţionării unui teren agricol de către Ioana Băsescu, dar tema acesteia ar fi legată de contractul de împrumut încheiat cu CEC Bank.

Fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu a făcut publice, vineri, documentele aferente achiziţionării celor 290 de hectare de teren în comuna Nana.

Fiica președintelui a luat creditul cu o dobândă de 6,53%, asta în condițiile în care CEC Bank are, în mod normal, o dobândă de 6,73% la creditele ipotecare în lei pentru terenuri.

Creditul luat de Ioana Băsescu va fi rambursat în 360 de rate lunare a câte 30.206 lei, până în 8 august 2043.

Suma totală pe care o va achita băncii este de 10.896.378,24 lei, reprezentând valoarea creditului 4.600.000 lei, totalul dobânzilor 5.863.686, 88 lei, comisionul de analiză de 500 de lei şi comisionul de administrare a creditului de 432.191, 36 lei

Traian Băsescu a afirmat, recent, că intenționează să treacă pe numele său terenul cumpărat cu banii obținuți din creditul contractat de Ioana Băsescu.

Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde ANRP a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi DNA a cerut informaţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, miercuri, că nu există nicio legătură între ancheta DNA şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica sa cea mare, Ioana Băsescu.

Cookies