SMART CITY

Analizele medicale nu mai sunt obligatorii la începutul anului școlar

La fiecare început de an, câteva sute de mii de copii fac analize medicale. Deşi cadrul legal nu este clar, adesea părinţilor li se cer la înscrierea la şcoală tot felul de analize, precum exudatul nazal şi faringian sau coprocultura.

„Ne-au fost cerute la grădiniţă şi mă rog, părinţii, de comun acord, am decis cu toţii să le facem”, spune un părinte pentru Digi24. 

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii este de părere că „interpretarea unor medici de familie a fost excesivă, să recomande analize bacteriologice la toţi. Nu este logic, pentru că un lucru este boala contagioasă şi altceva să ai un microb.”

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii vor să clarifice situaţia şi au elaborat un proiect privind documentele medicale pentru înscrierea în anul şcolar. Potrivit acestuia, este nevoie doar de o adeverinţă care să ateste starea fizică şi calitatea simţurilor, fără analize. Este însă nevoie de un aviz epidemiologic, la care să fie ataşată fişa vaccinării.

Proiectul va da mai mult de muncă medicilor şi asistenţilor şcolari, în condiţiile în care deficitul de personal depăşeşte 50%.

Până acum, copiii învăţau, la grădiniţă şi apoi la şcoală, cum să aibă un stil de viaţă sănătos, de ce e important să facă sport şi, uneori, cum să acorde primul ajutor. Începând din anul şcolar 2015-2016, ei ar putea învăţa şi cum să prevină contactarea bolilor infecţioase, inclusiv prin vaccinare.

Rata naţională de vaccinare a scăzut în ultimii cinci ani de la 97 la 84 la sută. Dacă proiectul intră în vigoare la jumătatea lunii septembrie, avizele ar trebui depuse de părinţi cel mai târziu la 1 octombrie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button