Analiză a Consiliului Concurenței. Care este prețul unui test RT-PCR, după un an de pandemie

01 apr. 2021
88 Afișari
Analiză a Consiliului Concurenței. Care este prețul unui test RT-PCR, după un an de pandemie

Preţul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei, în scădere față de anul 2020, arată o analiză a Consiliului Concurenței. Prețul unui test RT-PCR variază între 270 lei şi 390 lei, în funcție de clinca medicală unde se efectuează, în condițiile în care anul trecut prețul unui test ajungea până la 520 lei.

Analiză a Consiliului Concurenței. Care este prețul unui test RT-PCR, după un an de pandemie

Prețul mediu al unui test RT-PCR pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este de 322 lei arată o analiză a Consiliului Concurenței. Astfel, în funcție de clinica medicală unde se efectuează, prețul unui test RT-PCR variază între 270 lei și 390 lei, în condițiile în care anul trecut, prețul unui test ajungea până la 520 lei.

Testele rapide antigen

În ceea ce privește testele rapide antigen, acestea pot fi achiziționate online pentru autotestare sau pot fi efectuate într-o clinică medicală.

În mediul online, sunt comercializate diverse tipuri de teste antigenice rapide, prețul acestora oscilând în funcție de mai mulți factori, cum sunt numărul de teste ambalate într-o cutie, modul în care se recoltează proba, compania producătoare.

În funcție de platforma online de pe care se achiziționează, un test rapid cu recoltare din salivă costă între 30 lei și 59 lei, iar pentru o trusă care conține 5 teste prețul variază de la 119 lei la 238 lei.

În același timp, prețul unui test cu recoltare din exsudat nazofaringian, achiziționat online, poate costa între 26 lei și 37 lei, în timp ce un kit cu 5 teste costă între 99 lei și 238 lei, iar o trusă cu 20 de teste poate fi achiziționată la prețuri între 450 și 900 lei.

Efectuarea unui test rapid antigen într-un centru de testare poate costa între 85 lei și 150 lei dacă este recoltat din exsudat nazofaringian și aproximativ 150 lei dacă este recoltat din salivă.

Teste pentru prezența anticorpilor

Testele efectuate pentru detectarea prezenței anticorpilor dezvoltați ulterior infectării cu virusul SARS CoV-2, pot fi calitative și/sau cantitative. Testele efectuate în centrele de recoltare specializate detectează calitativ și măsoară cantitativ anticorpii de tip IgG și IgM.

Simultan cu începerea etapei de vaccinare anti Covid-19, au apărut noi teste pentru evaluarea și urmărirea imunizării post vaccinare sau post infecție. Testul de anticorpi IgG/IgM anti-Spike este cel care evaluează atât răspunsul imun al organismului după vaccinare, cât și în urma bolii.

În funcție de clinica în care sunt efectuate, testele pentru detectarea anticorpilor de tip IgG și IgM costă între 145 lei și 240 lei, iar cele pentru anticorpii IgG/IgM anti-Spike costă între 94 lei și 240 lei.

Testele comercializate online, care pot fi efectuate la domiciliu, indică doar calitativ prezența anticorpilor și pot și achiziționate în truse de 1, 2, 5 sau 25 de teste.

Astfel, în funcție de platforma online de pe care este achiziționată, o trusă care conține un test poate costa între 34 lei și 60 lei, iar cea cu 2 teste între 110 lei și 120 lei. Pentru trusele cu câte 5 teste, prețurile variază între 120 lei și 299 lei, în timp ce pentru cele cu 25 de teste prețurile pot ajunge la 575 lei.

Consiliul Concurenței va continua monitorizarea prețurilor atât a testelor pentru depistarea
infecției cu virusul SARS-CoV-2, cât și a celor pentru detectarea anticorpilor dezvoltați
ulterior infectării și, în situația în care va constata încălcări ale legii, va interveni utilizând
toate instrumentele legale pe care le are la dispoziție

Cookies