ARHIVA B365

ANAF: SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT. Cum verifici pe Internet dacă angajatorul ţi-a plătit impozitele

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: ANAF a lansat luni platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic, arată Ziarul Financiar.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: Însă la o încercare de înregistrare Fiscul trimite utilizatorii la cel mai apropiat ghişeu pentru a verifica persoana, cu buletinul în mână şi cu numărul de înregistrare a cererii.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: Dacă încercați cealaltă variantă, cu verificarea unui număr de înregistrare „decizie”, apare o „eroare tehnică” şi tot procesul cade, arată Adevărul.

Serviciul nu este disponibil deocamdată pentru utilizatorii cu adrese de Yahoo.

Cum se poate folosi aplicaţia „SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT”:

Se creează un cont de utilizator în secţiunea Servicii Online a site-ului www.anaf.ro.

SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT. Apare un meniu nou, din care se selectează Înregistrare persoane fizice. Aici se introduc numele de utilizator şi parola create anterior.

Într-o pagină web securizată se introduc datele cerute – prenume, nume, CNP, tipul seria şi numărul actului de identitate.

Sunt două tipuri de aprobare care pot fi selectate: 1. aprobarea la ghişeu – implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate; 2. aprobarea online – completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF.

SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT. Pentru aprobarea la ghişeu se completează în continuare: numele de utilizator şi parola, care vor fi folosite mai târziu pentru autentificare, adresa de e-mail prin care se va purta corespondenta cu ANAF şi numărul de telefon mobil.

Formularul mai cuprinde o întrebare de siguranţă, răspunsul la aceasta şi spaţiul de bifare a acordului privind termenii şi condiţiile de utilizare.

SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT. Se scrie codul de validare, apoi click pe butonul Continuă pentru fializarea înregistrării.

Se va primi pe e-mail un număr de înregistrare care va trebui dus la organul fiscal în termen de zece zile, însoţit de actul de identitate.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: „În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă”, a declarat luni, ministrul Finanţelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: Ioana Petrescu a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost.

Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: „Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program”, a precizat Petrescu.

Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului.

Pentru angajaţii care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spaţiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghişeul ANAF.

ANAF. SPAȚIUL VIRTUAL PRIVAT: Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul „Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button