AMPLE CONTROALE în pieţele din sectorul 4. Ce NEREGULI s-au constatat

de:
08 aug. 2016
1 Afișari
AMPLE CONTROALE în pieţele din sectorul 4. Ce NEREGULI s-au constatat

Fie că a fost vorba despre cele aflate în administrarea Consililui Local Sector 4, respectiv, Piața Sudului și Piața Progresul, sau de cele private, Norilor și Berceni Sud (Străduinței), echipele Direcției Poliție Locală Sector 4, însoțite de reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au întreprins verificări în scopul eradicării comerțului ambulant, respectării curățeniei pe domeniul public, a normelor privind siguranța în construcții, a celor de igienă alimentară și al asigurării unui comerț corect, curat și civilizat.

În Piața Sudului, în cazul a 38 de producători agricoli și 41 agenţi economici s-au constatat abateri precum lipsa documentelor de provenienţă a mărfurilor, lipsa acordului de funcţionare, lipsa datelor de identificare a comerciantului, lipsa etichetării produselor supuse comercializării, lipsă recipiente colectare deşeuri, lipsă coş tip scrumieră, nerespectarea condiţiilor de depozitare, deficienţe de informare a consumatorilor, lipsa traducerii în limba română a etichetării produselor.

În consecință, Autoritatea Locală Sector 4 a aplicat 33 de sancțiuni, iar ANPC 11, cuantumul acestora fiind de 80.900 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea a 827 kg de fructe și legume, fiind oprite definitiv de la comercializare aproximativ 22,5 kg de produse din carne și panificație.

În planul respectării normelor privind disciplina în construcții, s-au emis 24 de somații pentru tot atâtea construcții provizorii amplasate fără autorizație de construire în zona adiacentă Pieței Sudului.

În cazul Pieței Berceni Sud (Străduinței), administratorul pieței a fost sancționat contravențional pentru lipsa autorizației de funcționare şi pentru neasigurarea unui număr egal de cântare egal cu numărul de producători agricoli, conform prevederilor H.G. nr. 348/2004 cu amendă de 8.000 lei, respectiv de 1.000 lei. Au fost verificați 39 de producători agricoli şi 3 agenți economici, iar pentru neregulile constatate (lipsa documentelor de proveniență a mărfurilor, a acordului de funcționare, a datelor de identificare a comerciantului sau a lipsei etichetării produselor supuse comercializării), au fost aplicate amenzi totalizând 18.600 de lei, fiind confiscate și 15 kg fructe. De asemenea, cu sprijinul polițiștilor locali de la Direcțiile de Mediu, respectiv Circulaţie, s-a procedat la ridicarea mărfurilor depozitate, a lăzilor şi la îndepărtarea autovehiculelor cu produse, a pavilioanelor şi a umbrelelor de pe carosabilul aferent pieţei. Administratorului pieței i s-a mai pus în vedere relocarea comercianților care pun în vânzare pepeni.

Administratorul Pieței Norilor a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000 lei, respectiv de 1.000 lei pentru nerespectarea orarului de funcționare şi pentru faptul că suprafața destinată comercializării produselor nealimentare era mai mare cu 10% raportat la totalul ocupat de piață, conform prevederilor H.G. nr. 348/2004. Au fost controlaţi 30 de producători agricoli şi 3 agenţi economici, iar pentru neregulile constatate (lipsa documentelor de provenienţă a mărfurilor, a acordului de funcţionare, a datelor de identificare a comerciantului sau a lipsei etichetării produselor supuse comercializării), au fost aplicate 3 amenzi conform Legii nr. 12/1990, 2 amenzi conform H.G. nr. 348/2004, 5 amenzi conform H.C.L.S. 4 nr. 55/2008, 15 amenzi conform Legii nr. 145/2015 şi o amendă conform OG nr. 99/2000. Sancțiunile aplicate în cazul Pieței Norilor totalizează 33.900 lei, fiind confiscată și o cantitate de 48 kg de fructe și legume.

Cookies