Amenzile pentru parlamentarii care chiulesc de la ședințele de plen ar putea crește de zece ori

10 feb. 2021
478 Afișari
Amenzile pentru parlamentarii care chiulesc de la ședințele de plen ar putea crește de zece ori

Parlamentarii care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau ale comisiilor din care fac parte ar putea plăti amenzi de până la 1.100 de lei pe absență, după ce în prezent, sancțiunea este de doar 100 de lei.

Parlamentarii care au absentat cel mai mult în legislatura trecută au fost fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, fostul premier Victor Ponta, dar și Sebastian Ghiță sau Crin Antonescu.

Ce trebuie să facă toți parlamentarii

Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 la sută din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, spune Sebastian Burduja, deputat PNL.

Cele mai recente date de pe site-urile celor două camere arată că deputații primesc în fiecare lună o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților.

Astfel, în prezent, o absență costă între 109 lei și 139 de lei. Dacă modificarea propusă va fi adoptată de Parlament, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și poate ajunge la 1.399 de lei.

Reacție surprinzătoare a PSD după această propunere legislativă

„Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu.”, spune Lucian Romașcanu, senator PSD.

Potrivit regulamentului, parlamentarii care nu iau parte la ședințe trebuie să motiveze în scris. Sunt acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aleșii au dreptul la un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune

„Este necesară, binvenită și trebuia să fie implementată de mai mult timp. Într-adevăr, dacă nu susții niciun fel de inițiativă parlamentară și nu te implici propriu-zis nici într-o altă activitate a celorlalți colegi măcar, dacă nu ai propria inițiativă, este dificil să spun că ai un mandat propriu-zis de reprezentare.”, a adăugat Simona Spătaru, senator USR PLUS.

Propunerea legislativă care majorează amenzile pentru absențe urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

Cookies