Amenzi usturătoare pentru șoferii fără rovinietă. Proiect propus de Ministerul Transporturilor

02 feb. 2022
465 Afișari
Amenzi usturătoare pentru șoferii fără rovinietă. Proiect propus de Ministerul Transporturilor
Amenzi usturătoare pentru șoferii fără rovinietă. Proiect propus de Ministerul Transporturilor

Autoritățile vor să mărească amenzile pentru șoferii care sunt prinși pe drumurile publice din țara noastră fără rovinietă. La data de 1 februarie a fost lansat proiectul în dezbatere publică, iar amenzile ar putea ajunge până la 23.800 de lei.

Amenzi usturătoare pentru șoferii fără rovinietă

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a lansat marți, 1 februarie, în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au declarat că din anul 2010 și până în acest moment cuantumul amenzilor a rămas neschimbat, dar în timpul acesta cuantumul tarifului pentru utilizarea rețelei de drumuri naționale din România a crescut cu aproape 20% (exprimat în lei).

Cum s-a calculat valoarea amenzilor contravenționale:

  • pentru amenda minimă – de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România;
  • pentru amenda maximă – de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Proiect propus de Ministerul Transporturilor

Potrivit acestui proiect, amenzile minime pentru șoferii de autoturisme care circulă în România fără rovinietă vor fi majorate de la 250 de lei la 275 de lei, iar amenzile maxime vor ajunge la 550 de lei.

De asemenea, pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul) amenda minimă va fi majorată la 3.100 lei, iar amenda maximă va ajunge la 6.200 lei. În prezent, amenzile pentru șoferii care nu au rovinietă, din această categorie, sunt cuprinse între 1.250 şi 1.750 lei.

Amenzile cele mai mari ar urma să le suporte șoferii de camioane, cele de peste 12 tone, cu 4 axe minimum. În cazul acestei categorii, amenzile vor atinge valoarea maximă de 23.800 lei.

Cookies