Amenzi usturătoare pentru magazinele care vând alcool și țigări minorilor. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

22 mart. 2022
9243 afișări
Amenzi usturătoare pentru magazinele care vând alcool și țigări minorilor. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Amenzi usturătoare pentru magazinele care vând alcool și țigări minorilor. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis. Sursa foto: Unsplash

Magazinele care vând alcool și țigări minorilor vor fi amendate drastic. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, noua lege.

Amenzi usturătoare pentru magazinele care vând alcool și țigări minorilor

Președintele României a promulgat marți legea care prevede amenzi de 10.000 de lei, dar și suspendarea activităţii pentru 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care le vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani.

Klaus Iohannis a semnat la data de 22 martie 2022 decretul ce prevede promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi a Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, potrivit informațiilor oficiale transmise de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit noului act normativ, operatorii economici care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun vor fi constrânși să respecte legea care le interzice acestora comercializarea produselor respective către minori, dar şi descurajarea minorilor de a cumpăra aceste produse.

Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Astfel, magazinele (persoanele juridice) care vând alcool şi țigări tinerilor sub 18 ani vor fi sancţionate cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei, dar şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere. De asemenea, dacă este săvârșită o nouă contravenție la această lege, vor fi sancţionate cu amenda contravenţională în valoare de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii, potrivit propunerii legislative.

De asemenea, potrivit legii promulgate de șeful statului, poate fi dispusă și măsura suspendării activităţii localului public pentru 10 şi 30 de zile, dacă sunt serviți cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a clienților care se află într-o evidentă stare de ebrietate, dar şi a minorilor.

Această lege a fost iniţiată de Florin Roman, deput PNL și a fost respinsă de Senat. Ulterior, legea a fost aprobată de Camera Deputaților la data de 22 februarie, cu unanimitate de voturi.

Cookies