Știri București

Amenzi pentru Primăriile sectoarelor 1 și 6 de la Garda de Mediu. Și mai mulți operatori de salubritate din Capitală au fost sancționați

Amenzi pentru Primăriile sectoarelor 1 și 6. Garda Naţională de Mediu (GNM) a sancţionat cu suma de 440.000 de lei mai mulți operatori de salubritate din Bucureşti, precum şi două primării de sector pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul deşeurilor.

Controalele au avut loc în perioada 2 – 15 iunie 2021, iar comisarii de mediu au verificat modul în care primăriile de sector din municipiul Bucureşti şi societăţile de salubritate cu care acestea au încheiate contracte au asigurat salubrizarea la nivelul Capitalei.

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, în timpul verificărilor, au fost constatate următoarele nereguli:

  • la nivelul municipiului Bucureşti nu a fost implementat Planul Municipal de Gestiune a Deşeurilor, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • nu este implementat instrumentul „Plăteşte pentru cât arunci”, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • nu au fost încheiate contracte cu organizaţii care pun în aplicare obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje (OIREP), în vederea raportării trasabilităţii deşeurilor de ambalaje, astfel încât ţintele anuale de reciclare ale producătorilor să fie atinse, conform OUG 74 din 2017;
  • nu sunt actualizate contractele de delegare cu operatori care administrează depozite de deşeuri, conform Legii 101 din 2006, privind serviciul de salubrizare a localităţilor.

Ca urmare a celor constatate, patru operatori de salubritate au fost sancţionaţi contravenţional pentru lipsa autorizaţiilor de mediu sau pentru nerespectarea prevederilor acestora, iar operatorul din sectorul 3 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii de depozitare deşeuri de orice fel în spaţii neautorizate.

De asemenea, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu, operatorul din sectorul 4 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii până la obţinerea acestui document.

Astfel, au fost sancţionaţi:

  • Romprest Service – cu două amenzi contravenţionale în valoare de 70.000 de lei,
  • Supercom (50.000 de lei),
  • Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 (60.000 de lei)
  • Rosal Group (50.000 de lei).

Primăriile Sectoarelor 1 şi 6, amenzi de 160.000 și 50.000 de lei

În plus, primăriile Sectoarelor 1 şi 6 au fost sancţionate cu amenzi de 160.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, respectiv: „Autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: f) asigură, prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a parcurilor publice”.

Reprezentanţii GNM susţin că pentru rezolvarea situaţiei de la nivelul Capitalei se impun soluţii, precum:

  • implementarea instrumentului economic care are la bază principiul „Plăteşte pentru cât arunci”, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor
  • colectarea separată şi transportul fracţiilor neamestecate în vederea reciclării deşeurilor – singura modalitate prin care pot fi reduse costurile de salubrizare pentru populaţie, prin evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă.

Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button