Amenzi de zeci de mii de lei după tragedia de pe șantier. Prefectul Capitalei a intervenit: Aşa ceva nu ar trebui să existe

05 aug. 2021
212 Afișari
Amenzi de zeci de mii de lei după tragedia de pe șantier. Prefectul Capitalei a intervenit: Aşa ceva nu ar trebui să existe
Amenzi de zeci de mii de lei după tragedia de pe șantier. Prefectul Capitalei a intervenit: Aşa ceva nu ar trebui să existe

Au început și amenzile după tragedia de pe șantier de luni, unde două persoane au murit sufocate sub un mal de pământ prăvălit peste ei. Astfel, Garda de mediu a dat amenzi de zeci de mii de lei, atât Primăriei S3, cât și companiei de construcții care efectua lucrarea. Mai mult, Prefectul Capitalei a intervenit și spune că șantierul respectiv nu avea nicio autorizație, iar așa ceva nu ar trebui să existe nicăieri în România.

Situația pare să se complice în cazul tragediei de pe șantier de luni, de lângă Biblioteca Națională, unde doi oameni au murit și patru au fost răniți după e un mal de pământ a căzut peste un șanț. Apar informații că lucrarea nu era nici măcar autorizată, iar Garda de Mediu și ISC pregătesc deja amenzi. De asemenea, și Prefectul Capitalei a venit cu noi detalii.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, consternat de ce s-a întâmplat pe șantier

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a vorbit, miercuri seară, despre faptul că șantierul din curtea Bibliotecii Naționale nu avea autorizație și compania care efectua lucrarea pentru Primăria S3 nu a respectat o serie de măsuri elementare de siguranță.

”Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face ancheta, va vei cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulile. Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu. Este o companie a Primăriei Sector 3 care nu ar fi trebuit să facă lucrările respective, care nu respectă normele de protecţia muncii. Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România”, a transmis Alin Stoica la Digi24.

Ai putea să citești și asta: Soția unuia dintre muncitorii uciși pe șantier face dezvăluiri: Avea programare la medic la 17 și trebuia să se învoiască la 15. Multe întrebări rămase fără răspuns în caz

Munca pe șantier, mai periculoasă

Prefectul a mai vorbit despre faptul că munca pe șantiere este mai periculoasă în general, motiv pentru care există niște norme de protecție care trebuie respectate, însă unii refuză sau le consideră costisitoare. Alin Stoica a mai fost întrebat și dacă Robert Negoiță se face vinovat de această tragedie.

”Munca în sine este mai periculoasă decât alte munci şi sunt nişte norme de protecţia muncii care trebuie respectate cu stricteţe. De multe ori nu sunt respectate pentru că sunt prea costisitoare pentru unii, sau pentru că îi împiedică, sunt unii care le refuză. Ancheta va determina cine este responsabil, teoretic, conducătorul locului de muncă este cel care este responsabil”, a mai spus Prefectul Capitalei.

Garda de Mediu București, amenzi de 95.000 de lei pentru Primăria S3 și firma de construcții

De asemenea, Garda de Mediu Bucureşti a dat zilele acestea amenzi de 50.000 de lei pentru Primăria Sectorului 3 şi 45.000 de lei compania Sectorului 3 de construcții, Algorithm Construcţii S3. Motivul ar fi acela că au fost descoperite mai multe nereguli pe şantierul unde au murit doi oameni. Anunțul a fost făcut de comisarul şef al Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Tufeanu, potrivit G4media.ro.

„În urmă cu 3 săptămâni, am realizat un control în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei privind protecţia mediului. Am constatat că se efectuau lucrări care necesitau reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului şi pentru care nu existau asemenea acte. Am sancţionat operatorul pentru acest aspect şi, de asemenea, i-am impus ca măsură complementară aducerea terenului la starea iniţială.

Acum două zile a avut loc un nou control pe șantier

În urmă cu 2 zile, având în vedere că termenul de îndeplinire a măsurii era scadent şi pentru că primisem o sesizare pentru că în zona respectivă aveam emisii de pulberi în atmofseră, am efectuat un nou control pe amplasamentul respectiv. Am constatat, într-adevăr, că existau lucrări de aducere a terenului la starea iniţială, care se desfăşurau fără a respecta prevederile legislaţiei privind protecţia mediului în sensul în care existau emisii de pulberi în atmosferă şi, de asemenea, am constatat că nu exista evidenţa gestiunii deşeurilor astfel cum este reglementată de legislaţia opozabilă, circumstanţă în care am aplicat 2 sancţiuni”, a transmis șeful Gărzii de Mediu București.

De asemenea, Algorithm Construcţii, compania de construcții a Primăriei Sectorului 3, a fost amendat cu suma de 45.000 de lei, fiind operatorul care a generat disconfort şi nu a prezentat evidenţa gestiunii deşeurilor la al doilea control. Mai mult, încă de la primul control untitatea trebuia să obţină o serie de documente de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, mai spune Viorel Tufeanu.

Inspectoratul de Stat în Construcţii va da de asemenea amenzi pentru lipsa autorizației

După această tragedie se așteaptă amenzi și de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Astfel, șantierul nu avea autorizație de construcție și compania riscă încă o amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei.

„Şantierul nu avea autorizaţie de construire. Investitorul nu a obţinut în prealabil autorizaţie de construire în condiţiile legii. Mă refer la constructor. Autorizaţia de construire trebuia emisă de autoritatea publică locală. Se vor dispune măsuri legale cu termene şi responsabilităţi respectiv de oprire a execuţiei lucrărilor de construcţii, expertizarea tehnică a lucrărilor de construcţii executate cu încălcarea prevederilor legale privind influenţa acestora asupra construcţiilor existente. Pentru execuţia lucrărilor de construcţii cu încălcarea prevederilor legale vor fi aplicate factorilor responabili sancţiunile contravenţionale prevăzute de legea 10 din 95 privind calitatea în constrcţii. Aceste sancţiuni, potrivit articolului 36 din legea 10 din 95 privind calitatea în constrcţii, se încadrează între 1000 si 10.000 de lei”, a transmis Tiberiu Taropa, purtător de cuvânt ISC.

Cookies