Amenzi de peste 1.000.000 lei după primele două zile de controale la benzinării | Verificările de după “Panica 11 lei litrul” continuă

11 mart. 2022
144 Afișari
Amenzi de peste 1.000.000 lei după primele două zile de controale la benzinării | Verificările de după “Panica 11 lei litrul” continuă
Amenzi de peste 1.000.000 lei după primele două zile de controale la benzinării | Verificările de după “Panica 11 lei litrul” continuă | Sursa foto: Pexels

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat azi rezultatul  controalelor din ultimele zile de la benzinării, după creşterile de preţuri la benzină și motorină, scumpiri care au provocat, miercuri seara, cozi uriașe  la benzinării din București și din țară.

Executivul anunță că s-au dat amenzi de 950.000 de lei – o singură o companie a fost amendată cu 100.000 de lei, aceasta fiind amenda maximă care poate fi dată de ANPC. La rândul său, ANAF a aplicat șase amenzi în valoare totală de 140.000 de lei. 

Zvonuri, speculă și panică la pompe și rezultatele controalelor

Până azi, anunță Guvernul, s-au dat amenzi în valoare totală de peste 1.000.000 de lei. Astfel:

  • ANPC a verificat peste 90 de benzinării, plus sediul central al unei companii de distribuție de carburanți, companie care are în coordonare 215 benzinării; amenzile aplicate până acum se ridică la 950.000 de lei.
  • ANPC a dat şi 10 avertismente, a luat trei măsuri complementare de oprire a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte şi 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte. (O decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte are ca efect revenirea la prețurile de dinainte de momentul scumpirii, pentru care ANPC a spus că nu există temei)
  • De asemenea, președintele ANPC a semnat un ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte; acest ordin vizează aceeași companie care a primit amenda maximă pe care o poate da Protecția Consumatorului, și anume cea de 100.000 de lei,

La rândul său, ANAF a decis mai multe sancțiuni: 6 amenzi în valoare toatlă de 140.000 de lei, plus confiscări și suspendări ale activității, după cum anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului: 

Pentru un punct de lucru din Satu Mare au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activităţii, pentru o perioadă de o lună. Într-un alt punct de lucru, de această dată din Sibiu, s-a aplicat de asemenea o amendă contravenţională de 2.000 de lei şi a fost confirscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei, acelaşi lucru s-a întâmplat în Botoşani.

Stadiul controalelor și amenzilor va fi actualizat permanent.

Cookies