Știri București

Amenzi cumplite pentru șoferii care parchează mașinile pe trotuar. Propunerea a fost adoptată tacit de Senat

Se dau amenzi cumplite pentru șoferii care parchează mașinile pe trotuar, cel puțin asta promite un proiect de lege care a fost adoptată tacit de Senat. Totuși, până noile prevederi vor intra în vigoare mai avem de așteptat. Proiectul trebuie să ajungă și în Senat, iar apoi trebuie să fie promulgat de președintele Iohannis și să ajungă în Monitorul Oficial.

Se pregătesc amenzi serioase pentru șoferi. Un document apărut recent arată cum Senatul a aprobat tacit o serie de modificări la OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Aceasta a fost aprobată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, însă de abia acum a apărut în spațiul public. Astfel, propunerea include o serie de amenzi cumplite pentru şoferii care parchează pe trotuare. Cu toate că problema parcărilor nu a fost rezolvată, putem să plătim mii de lei dacă nu respectăm legea.

Amenzi mai dure pentru mașinile care sunt parcate pe trotuar

Conform Ziarului Financiar, propunerea legislativă votată tacit de senat prevede o serie de amenzi crunte pentru şoferii care parchează pe trotuar fără a lăsa cel puțin un metru liber pentru circulaţia pietonilor.

Documentul prevede o serie de completări ale articolelor din capitolul VI care reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate, după cum urmează:

După punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, se introduce un nou punct, punctul 231, care va avea următorul cuprins: nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”.

După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”, se arată în lege.

Amenzile sunt extrem de serioase

Mai mult, conform documentului aprobat, noua încadrare a faptei vine cu o sancţiune de 6 puncte de penalizare.

Mai mult, sancţiunea pentru parcarea mașinilor pe trotuar este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă, după cum urmează:

clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;
clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;
clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;
clasa a IV-a – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 1.305 și 2.900 de lei;
clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei, însă aceasta este dedicată persoanelor juridice.

Totuși, mai avem de așteptat până legea va intra în vigoare. Aceasta trebuie adoptată și de Camera Deputaţilor, ca apoi să fie promulgată de Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button