Amenințări cu greva generală la metrou, în București. Problemele reclamate de sindicaliști: lipsa de finanțare și lipsa de personal

05 mai 2023
1757 afișări
Amenințări cu greva generală la metrou, în București. Problemele reclamate de sindicaliști: lipsa de finanțare și lipsa de personal
Amenințări cu greva generală la metrou, în București. Problemele reclamate de sindicaliști: lipsa de finanțare și lipsa de personal | Foto: Agerpres

Sindicaliștii din Metrorex avertizează că iau tot mai serios în calcul să declanșeze greva generală la metrou, în semn de protest față de imposibilitatea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, scrie Club Feroviar.

Avertisment: Greva generală la metrou e luată în calcul pentru această vară

Sindicaliștii de la metrou vor ca noul contract colectiv de muncă să includă și majorări de salarii, în condițiile în care, spun ei, lefurile de azi sunt la fel ca în 2020, în condițiile unei inflații cumulate de peste 35%, spune secretarul general al sindatului de la metrou:

Nu le poți cere oamenilor să lucreze mai mult pe un venit mai mic. Avem salariați care îmi spun: «Șefule, mă lasă banca fără casă!»

Secretarul general al Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Marian Artimon, mai spune că o altă mare problemă e lipsa personalului:

Metroul bucureștean transportă în medie 400.000 de călători zilnic. În condițiile în care Metrorex are doar 4% din rețeaua de transport metropolitan, asigurăm aproximativ 20% din cererea de transport din București, care este de două milioane de pasageri pe zi. De zece ani, Metrorex primește doar 73% din necesarul de finanțare anual. În aceste condiții, ne confruntăm cu două probleme majore: lipsa de finanțare și lipsa de personal.

Liderul sindal spune că doar în perioada 2020-2021, peste 2.000 de salariați ai metroului bucureștean au ieșit la pensie, iar angajările nu au fost pe măsura plecărilor din sistem. Acum, Metrorex are 5.100 de salariați, iar pentru respectarea instrucțiilor de serviciu ar fi nevoie de aproximativ 6.500 de angajați.

Sindicatele de la metrou: Metrorex n-are încă bugetul aprobat

Liderii USLM mai cer conducerii Metrorex aprobarea urgentă a bugetului pe anul acesta, care a ajuns deja aproape la jumătate:

Facem apel la factorii decidenți care trebuie să aprobe bugetul Metrorex pe 2023 să facă acest lucru cât mai curând. Au început negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă 2023-2024 și nu putem negocia nimic dacă nu avem resursele financiare asigurate, așa spune legea.

Secretarul general al USLM avertizează că, în cazul în care până pe 7 iunie, când expiră Contractul Colectiv de Muncă, bugetul Metrorex nu este aprobat și nu se negociază noul contract, se pot declanșa acțiuni de protest, de la pichetări și mitinguri și până la greva generală la metrou.

 

 

 

 

Cookies