ARHIVA B365

Amenda aplicată de Jandarmerie unui biciclist din Bucureşti, ANULATĂ de instanţă

Marian Ivan, liderul OPTAR – Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, a câștigat definitiv procesul cu Jandarmeria care-l amendase cu 5000 de lei, pentru organizarea unui marș al bicicliștilor anunțat doar la Primărie, nu și la Jandarmerie, informează APADOR-CH printr-un comunicat de presă.

La 24 noiembrie 2015, Tribunalul București a respins apelul făcut de Jandarmerie și a menținut decizia de fond a instanței, dată în noiembrie 2014. Aceasta anula procesul verbal și îl exonera pe petent de la plata amenzii, pe motiv că nu există în România nicio lege care să-l oblige pe un protestatar să anunțe Jandarmeria cu 48 de ore înainte că are de gând să organizeze o adunare publică.

Marian Ivan a fost reprezentat în instanță de avocatul APADOR-CH, Nicoleta Popescu.

Faptele:

Marian Ivan, prin OPTAR, a organizat mai mult de 12 marșuri ale biciliștilor în București, toate fiind declarate în prealabil la Primărie, conform Legii 60/1991. În comisia de profil a municipalității, din care face parte și un reprezentant al Jandarmeriei, au fost discutate întotdeauna notificările acestor adunări. În cazul celei din 10 mai 2014 (în urma căreia Ivan a fost amendat), adunarea fusese anunțată încă din ianuarie la Primăria Capitalei.

Înainte de desfășurarea efectivă a adunării din 10 mai, Marian Ivan a fost contactat de un reprezentant al Jandarmeriei, care l-a întrebat dacă protestul va mai avea loc. Acesta a confirmat desfășurarea, conform declarației depuse.

Amenda, aplicată pe motiv că adunarea nu fusese anunțată și la Jandarmerie cu 48 de ore înainte, a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât ea nu a fost dată pe loc, ci trimisă mai târziu prin poștă. În timpul protestului, Marian Ivan a colaborat cu reprezentanții Jandarmeriei veniți la fața locului, acceptând schimbarea traseului, pentru a nu se întersecta cu un alt eveniment pentru care Primăria semnase un protocol de colaborare.

Marian Ivan a declarat, după închiderea procesului, că: „Deseori, Jandarmeria e folosită ca o unealtă împotriva cetățenilor pentru a-i descuraja să protesteze. În repetate rânduri, la Comisia pentru Adunări Publice din Primărie mi s-a spus că nu vom avea probleme cu adunările publice organizate de noi, dacă declarăm că nu sunt proteste.”


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button