Amenajarea grădinii – idei practice pentru amenajarea grădinii (P)

21 nov. 2024
65 afișări
Amenajarea grădinii – idei practice pentru amenajarea grădinii (P)
Amenajarea grădinii – idei practice pentru amenajarea grădinii | Sursa foto - studiogarden.ro

Amenajarea grădinii este un subiect sensibil și mai puțin cunoscut la noi, dar din fericire în ultimii ani se află pe un trend ascendent.

Ce știam noi despre amenajarea grădinilor: trebuie să plantăm flori, să fie colorată și să tundem gazonul, dar amenajarea grădinilor nu este doar despre asta.

Pentru ca o grădină să ne ofere spațiul de relaxare, socializare, pentru activități pe care să le petrecem în timpul liber, atrăgătoare și funcțională, avem nevoie să urmăm niște pași esențiali în demararea proiectului. Iată câteva idei esențiale și recomandări practice pentru a-ți amenaja grădina.

Planificarea spațiului – cel mai important pas în amenajarea grădinii

Este exact ca atunci când construiești casa, ai nevoie de un plan clar. Gândește-te cum îți dorești să folosești grădina, unde vrei să poziționezi grătarul, locul de relaxare cu firepit, piscina, locul de joacă al copiilor.

Împărțirea zonelor

Mergi în casă mai întâi și uită-te pe fiecare geam spre grădină și imaginează-ți ce vrei să vezi din poziția în care ești; după ce ai clarificat zonele de interes din grădină pe care le vezi din casă, mergi afară și procedează la fel – e bine să le schițezi pe o foaie pentru a putea face modificări mai târziu.

Circulația

Sunt zone în grădină spre care vrei să ajungi fără să te murdărești după ploaie și atunci e nevoie să te gândești și la alei din piatră naturală prin gazon sau alei din pietriș – arată natural și îți oferă o senzație plăcută și relaxantă, ca atunci când ești în mijlocul naturii.

Utilizarea eficientă a spațiului

Dacă grădina ta este de dimensiuni mai mici, poți renunța la gazon și o poți amenaja cu plante perene, plante structurale și ghivece pentru plante de exterior.

Selectarea plantelor potrivite

După ce ai delimitat clar zonele de influență din grădină, e nevoie să alegi plantele pe care le vei folosi. Și atunci începi să pui pe hârtie care sunt plantele tale preferate, dar include și arbori: mesteceni, arțari, arborele de mătase; tufe de plante cu foliaj permanent: buxus, ilex, prunus laurocerasus, pini; flori perene: gaura, lavandă, kniphofia, perovskia, salvie; ierburi decorative: cortaderia/pampas, pennisetum, carex, festuca etc.

Aici ai nevoie să fii atent cum se potrivesc aceste plante, cum este expusă grădina ta față de soare, câte ore de soare prinde pe zi.

Alege un gazon potrivit și metode de întreținere

Mai întâi verifică dacă ai o grădină însorită mult timp pe parcursul zilei. Dacă avem soare, avem un gazon frumos, dacă avem umbră, gazonul va crește rar și firav.

Tipuri de gazon

Gazonul de secetă este unul dintre cele mai rezistente tipuri de peluză în ultimii ani.

Întreținerea gazonului

Are nevoie de tundere regulată – la 7 zile în perioada de vegetație, fertilizări cu îngrășăminte profesionale și cel mai important – sistem de irigare automatizat.

Mobilierul de grădină

Alegerea mobilierului depinde de stilul pe care ți-l dorești și bineînțeles de dimensiunea grădinii.

  • Seturi de mobilier din ratan – sunt atemporale, iar designul lor este natural.
  • Leagăne și hamace – perfecte pentru zona de relaxare.
  • Bănci cu design minimalist – locul în care vrei să citești câteva pagini dimineața.

Iluminatul

Acum putem integra sistemul de iluminat și în sistemul Smart House.

  • Iluminarea aleilor și a intrărilor principale – sunt importante.
  • Iluminarea zonelor pe care vrem să punem accent în grădină – prin bandă LED sau spoturi.

Includerea unei surse de apă

Dacă spațiul din grădină ne permite, avem nevoie și de o sursă de apă pentru armonia și liniștea din grădină.

  • Fântână decorativă cu apă recirculabilă – sunt ușor de instalat și nu necesită multă întreținere, economisesc apă și au un impact ecologic redus.
  • Iazurile – pot fi locul ideal pentru plantele acvatice și pești, dar necesită o întreținere mai atentă.

Sfaturi de întreținere pentru toate anotimpurile

O grădină frumoasă este o grădină bine întreținută!

  • Primăvara: tunde, scarifică și fertilizează gazonul, curăță, toaletează și fertilizează plantele ornamentale, plantează flori de sezon.
  • Vara: ai grijă la umiditatea solului – toate plantele și gazonul au nevoie de mai multă apă vara. Bucură-te de grădină!
  • Toamna: curăță grădina, mută plantele, plantează bulbi și pregătește grădina pentru iarnă.
  • Iarna: adăpostește ghivecele cu plante mediteraneene în casă sau într-un loc cu temperaturi pozitive și lumină.

Indiferent de dimensiunea grădinii, există foarte multe idei și soluții pentru a crea un spațiu personalizat. Grădina ta poate să devină locul tău preferat unde te poți bucura de natură în liniște, unde poți petrece timp de calitate cu familia și prietenii.

Dacă îți dorești mai multe idei și soluții pentru amenajarea grădinii tale, vizitează site-ul nostru și descoperă inspirație pentru un spațiu verde minunat.

Date importante:

Studio Garden – Amenajări Grădină
Adresa: Str. Vlad Județul, nr. 52-54, etaj 1, ap. SAD 2, 031308 Sector 3
Număr de telefon: 0735 285 485

Cookies