AMBULANŢA pentru ŞEFUL STATULUI a folosit produse diluate de la Hexi Pharma UPDATE

de:
24 mai 2016
0 Afișari
AMBULANŢA pentru ŞEFUL STATULUI a folosit produse diluate de la Hexi Pharma UPDATE

UPDATE 11.38. Serviciul Medical de Urgenţă şi Transport Sanitar (SMUTS) din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), care deserveşte şi Administraţia Prezidenţială, precizează într-un comunicat de presă că nu a folosit dezinfectanţi Hexi Pharma.

Nu au fost folosite produse Hexi Pharma la cabinetul dedicat Administraţiei Prezidenţiale„, se arată în comunicatul de presă.

În anii 2013 şi 2014, Spitalul Militar a avut în dotare antiseptice Hexi Pharma cu aplicare locală (soluţii pe bază de iod, respectiv, soluţie apoasă şi tinctură), scrie Mediafax.

Spitalul Militar „Carol Davila” are două contracte cu Hexi Pharma, pe anul 2015, în valoare totală de 289.560 de lei, pentru dezinfectanţi, potrivit anunţurilor de atribuire de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Unul din contracte a fost atribuit în data de 28 iulie 2015 pentru două loturi în valoare totală de 170.400 de lei, şi un alt contract din 21 decembrie 2015, cu trei loturi atribuite în valoare totală de 119.160 lei. Tipul de produse cumpărate de la Hexi Pharma nu sunt cunoscute, fiind trecute cu denumirea generală „dezinfectanţi”.

Reprezentanţii spitalului au spus iniţial că „Toate achiziţiile noastre sunt transparente, sunt postate pe SEAP, acolo se pot vedea cantităţile, procedura de achiziţie, tot. (…)Nu ştiu care sunt firmele, dar pentru dezinfectanţi de suprafeţe şi instrumentar Hexi Pharma nu avem sigur, nici înainte de scandal nu am avut„. Ulterior, reprezentanţii spitalului au recunoscut că au produse Hexi Pharma, însă este vorba de „săpun dezinfectant şi de tegument”.

Noi nu mai avem dezinfectanţi de suprafeţe şi instrumentar de la ei (Hexi Pharma), de ani de zile. Avem doar săpun dezinfectant şi de tegument de la ei„, a declarat lt. col Oana Ciobanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar. 

Jurnaliştii au întrebat joi Preşedinţia dacă a folosit dezinfectanţi Hexi Pharma, „indiferent care a fost firma contractoare”, răspunsul primit o zi mai târziu fiind: „Administraţia Prezidenţială nu a achiziţionat niciodată dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma, nici direct şi nici prin alţi furnizori”. Şi SPP a precizat că nu a folosit produse Hexi Pharma.

Însă, cum siguranţa preşedintelui, inclusiv cea medicală, ţine de Serviciul de Protecţie şi Pază, acesta a încheiat un protocol cu Spitalul Militar Central. De altfel, şi Administraţia Prezidenţială a indicat Spitalul Militar ca fiind cel care oferă echipajul medical care asigură asistenţă şefului statului şi membrilor CSAT.

Concret, medicii şi asistenţii de la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Militar sunt cei care asigură asistenţa de urgenţă şi pentru preşedinte, şi pentru ceilalţi membri ai CSAT. Ei formează Serviciul Medical de Urgenţă şi Transport Sanitar (SMUTS) care se află în subordinea Spitalului Militar„, scriu jurnaliştii de la GSP, conform tolo.ro.

Ei au adresat şi Spitalului Militar întrebarea legată de produsele Hexi, instituţia medical trimiţând încă de vineri răspunsul pentru avizare la Administraţia Prezidenţială. Jurnaliştii citează surse din „zona medicală a Armatei” conform cărora conducerea Spitalului Medical s-a consultat cu privire la modul în care ar trebui redactat răspunsul, în condiţiile în care se ştia că produse Hexi au fost folosite şi în perioada mandatului lui Traian Băsescu, dar şi în mandatul lui Klaus Iohannis.

Vineri, după ce le-aţi trimis cererea, s-au sfătuit şefa spitalului, generalul Florentina Radu, şi şeful Direcţiei Medicale a MApN, colonelul Constantin Ştefani. Ei ştiau, evident, că s-au folosit Hexi şi pe vremea lui Traian Băsescu şi acum, la Klaus Iohannis. Dar nu ştiau cum să îmbrace răspunsul„, declară o sursă din zona medicală a Armatei, conform jurnalistului Cătălin Tolontan.

Spitalul Militar Central a evitat să dea vineri vreun răspuns, deşi, din informaţiile ziarului, acesta era redactat. Luni după amiază, Spitalul Militar Central a răspuns că nu au folosit dezinfectanţi Hexi Pharma, „ci, doar în anii 2014 şi 2013, antiseptice cu aplicare locală (soluţii pe bază de iod, respectiv, soluţie apoasă şi tinctură)„, aceasta însemnând că au folosit Polyiodine şi Polyiodine tinctură.

Analizele făcute de Guvern la ICECHIM pentru Polyiodine au depistat o concentraţie de PVP-iod de 7,41% faţă de 10%, aproape 30% diluare. La Polyiodine tinctură, statul nu a făcut o analiză de concentraţie.

Cookies