Ambrozia nu arde doar ochii, ci și buzunarele. 400 de bucureșteni au plătit amenzi serioase pentru că nu au distrus această plantă de pe terenurile lor

15 sept. 2021
258 Afișari
Ambrozia nu arde doar ochii, ci și buzunarele. 400 de bucureșteni au plătit amenzi serioase pentru că nu au distrus această plantă de pe terenurile lor
Ambrozia nu arde doar ochii, ci și buzunarele. 400 de bucureșteni au plătit amenzi serioase pentru că nu au distrus această plantă de pe terenurile lor. Sursa foto: Pro TV

Proprietarii terenurilor din București pe care a crescut ambrozia și care nu au distrus această plantă dăunătoare au fost buni de plată, arată ultimele statistici. Peste 400 de amenzi și 300 de somații au fost date în acest sens, iar Primăria Sectorului 1 conduce detașat clasamentul sancțiunilor, cu 285 de amenzi acordate. Totalul acestora este unul impresionant - 240.500 lei. Prin urmare, cu ambrozia chiar nu-i de joacă.

Ambrozia a făcut peste 400 de propietari din București să bage mâna adânc în buzunar. Aceștia nu au ținut cont de indicațiile autorităților și nu au eliminat această plantă dăunătoare de pe terenurile pe care le dețin, fapt ce le-a adus somații sau chiar și sancțiuni. În cifre, este vorba despre 300 de somații și peste 400 de amenzi, dintre care 285 acordate doar în Sectorul 1, „campionul” acestor sancțiuni. Între timp, Primăria Sectorului 4 a tăiat doar 57 de amenzi, asta pentru că proprietarii ar fi ținut cont de somațiile trimise, potrivit G4media.

Ce instituții nu și-au tăiat ambrozia de pe terenuri decât după somații

Primăria Sectorului 5 nu a ezitat să someze și mai multe instituții care nu și-au eradicat ambrozia de pe terenurile aflate în posesie. Astfel, printre instituțiile care au ezitat să se conformeze legii se numără Termoenergetica, Administrația Fondului Imobiliar, Patriarhia Română, Electrocentrale București, Ministerul Apărării, dar și ALPAB din subordinea Primăriei Capitalei.

Legea arată că proprietarii sunt obligați să elimine ambrozia de pe terenurile lor. Altfel, aceștia riscă amenzi serioase, între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Amenzile și controalele în acest sens sunt efectuate de reprezentanții primăriilor, de cei ai Gărzii de Mediu sau de agenții Poliției Locale.

Ambrozia irită și buzunarele. Cum arată situația amenzilor acordate în București

Sectorul 1 a fost „campionul” amenzilor, din totalul de circa 400, 285 au fost acordate doar aici. Mai mult, acestea au o valoare cumulată de 240.500 de lei. În sectorul 2 s-au acordat doar 3 amenzi, deși au fost identificate 3 terenuri unde nu a fost eliminată în primă fază ambrozia. Iată mai jos situația din fiecare sector al Bucureștiului:

Sectorul 1 – 285 amenzi în valoare de 240.500 lei
Sectorul 2 – 3 amenzi în valoare de 5.000 lei – 21 terenuri identificate
Sectorul 3 – 54 de somații- 12 avertismente
Sectorul 4 – 2 somații – 57 de terenuri identificate
Sectorul 5 – 54 de amenzi – 194 de somații
Sectorul 6 – 44 de amenzi în valoare de 281.800 de lei – 88 de somații

Cât de periculoasă e ambrozia pentru sănătate. Câți români sunt alergici la această plantă

Cu ambrozia chiar nu e de joacă. O singură plantă matură poate elimina câteva miliarde de grăunciori și până la 30.000 de semințe ce pot prinde rădăcini pentru următorii 40 de ani. Perioada de maximă polenizare se atinge în lunile august – septembrie și poate dura până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Din populația activă a țării, care măsoară circa 9.000.000 de persoane, nu mai puțin de 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie. Aceștia suferă în mare măsură de rinitoconjunctivită, boală ce evoluează în astm odată cu trecerea timpului.

Cookies