Ambrozia își face iar de cap prin București. 5 sfaturi să te ferești de alergia la ambrozie (și) în toamna asta

07 sept. 2021
11618 Afișari
Ambrozia își face iar de cap prin București. 5 sfaturi să te ferești de alergia la ambrozie (și) în toamna asta
Ambrozia își face iar de cap prin București. 5 sfaturi să te ferești de alergia la ambrozie (și) în toamna asta

Teoretic, ambrozia n-ar avea ce să caute prin București. I se spune și “iarba pârloagelor”, iar pârloaga nu-i tocmai ceva foarte urban. Dar, cum sunt atât de multe terenuri lăsate de izbeliște prin oraș și cum amenzile pentru izbeliștea care provoacă alergii în masă sunt mici, iată că suntem iar în plin sezon de alergie la ambrozie: sezonul de toamnă. Așadar, să vedem cam cum să te ferești de alergiile de toamnă, că de ambrozie nu prea pare că sunt șanse să scăpăm prea curând.

Teoretic, ambrozia crește pe marginea drumurilor sau pe terenuri agricole neîngrijite, în gări, pe șantiere și parcuri neîngrijite (ups). Așadar, această plantă mai invazivă ca hunii s-a răspândit prin București (dar nu numai). Polenul ei este atât de puternic alergenic încât, în multe țări europene, a fost declarată buruiană de carantină. Sigur, „carantină” nu e un cuvânt prea simpatic în perioada asta, cum nici enunțul „alergie la ambrozie” n-are nimic plăcut în el.

Cât de răspndită e ambrozia în București

Revenind la București, aici, ambrozia se simte ca la ea acasă, spre disperarea a zeci de mii de oameni care au dezvoltat diverse forme de alergie. Iar acum e un alt moment de vârf, pentru că planta intră în perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie și se lungește cu infloritul pâna sfarsitul lui octombrie. 

O singura planta matură de ambrozie poate elibera în aer cateva miliarde de grăuncioare de polen și pana la 30.000 de semințe, care sunt în stare să se prindă în sol până la 40 de ani. 

Am găsit, pe Harta Ambroziei, cam cum arată răspândirea buruienii în București și zona limitrofă. Arată rău, se vede în imagine! Sunt notate peste 800 de zone active, sunt raportate ca fiind curățate 28. Da, douăzeci și opt din 831!

Ambrozia își face iar de cap prin București. 5 sfaturi să te ferești de alergia la ambrozie (și) în toamna asta
Care sunt zonele cu foarte multă ambrozie în București și împrejurimi, potrivt monitorizării hartaambroziei.ro

Cum apare alergia la ambrozie

Ambrozia, cum ziceam, produce o cantitate uriașă de polen care e plin de alergeni. E de-ajuns ca în aer să fie o concentrație de sub 30 de grăuncioare / m3 pentru a provoca o reacție alergică – și, să nu uităm, o plantă matură produce cu miliardele. 

De regulă, alergiile la ambrozie apar după  expunerea la polenul plantei de-a lungul mai multor ani (în jur de 3-4), dar se poate întâmpla și mai repede dacă ești predispus alergiilor.

Alergia la ambrozie – simptome

De regulă, simptomele alergiei la ambrozie seamănă destul de mult cu cele ale alergiilor la alte polenuri. Vorbim despre:

  • Nas înfundat
  • Strănut
  • Secreții nazale (unii oameni spun că aiu senzația că “li se lichefiază nasul”)
  • Dureri de cap
  • Iritația ochilor
  • Senzație de mâncărime în gât

Desigur, există forme severe ale reacțiilor alergice, care se traduc inclusiv prin șoc anafilactic. Ce este foarte recomandat și extrem de util e ca, dacă ai simptomele, iar acestea coincid cu sezonul ambroziei, e să mergi la medic, să afli cu siguranță dacă suferi de alergie la ambrozie. Și, dacă da, să începi tratamentul, care e destul de complex și pe care alergologul îl recomandă.

5 sfaturi să te ferești de alergia la ambrozie

Sigur, dacă alergia s-a declanșat deja, feritul devine cam greu să te ferești, dar există câteva metode pentru a gestiona mai bine alergia la ambrozie. Cele 5 sfaturi sunt valabile și-ntr-un caz, și-n celălalt. Iată:

  1. În sezonul în care ambrozia înflorește (și am stabilit deja că vârful este ăn lunile august și septembrie), cele mai ridicate niveluri de concentrație de polen sunt dimineața. Ajută mult să eviți să ieși din casă și să te expui, astfel, la polen în acest moment al zilei. Și evită spațiile cu vegetație multă.
  2. În interior, ajută un aer condiționat cu filtre și purificatoarele de aer, ajută și să închizi ferestrele mai ales dimineața (fiindcă tot timpul e cam greu, așa e).
  3. Ține cont că polenul poate ajunge ăn casa ta și pe haine, pe păr.. Schimbă hainele de cum intri în casă, fă duș înainte de culcare.
  4. Dă cu aspiratorul prin casă mai des; și aici ajută mult să ai aspirator cu filtre. Ideal ar fi să eviți covoarele și mochetele cu firul lung. oricțt de molicioase și de plăcute tălpii pot fi, sunt loc numai bun de depozitat polen de ambrozie.
  5. Desigur, când e vorba de alergia la ambrozie, de folos poate fi și afară și mască.. Știm, mulți poate că n-ar mai vrea să audă de ea 🙂

Una peste alta, alergia la ambrozie este o realitate cel puțin enervantă, uneori periculoasă în București.

 

 

Cookies