ARHIVA B365

Ambasadorul Ungariei: Sprijinim recunoaşterea Ţinutului Secuiesc

Statul ungar sprijină cererea maghiarilor din România privind înfiinţarea unui ţinut autonom. Afirmaţia a fost făcută de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, în exclusivitate la Realitatea TV, în emisiunea „Realitatea la raport”.

„Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc în acest lucru avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema… (…) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc”, a spus Oszkar Fuzes, în exclusivitate la Realitatea TV.

Întrebat dacă opinia sa este în acord cu cea a statului ungar, ambasadorul a răspuns: „Sigur că da, eu sunt reprezentantul statului ungar. Statul ungar sprijină cererea maghiarilor din România.”

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

În replică, premierul Victor Ponta  a replicat că „Nu acceptăm obrăznicii externe”. Declaraţiile oficialului ungar din ministerul de Externe de la Budapesta, Zsolt Nemeth, au fost calificate drept inacceptabile de secretarul de Stat Bogdan Aurescu. Ca urmare, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la Ministerul de Externe.

Ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta demersul românesc.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta.

Sursa: realitatea.net


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button