Ambasadorul Italiei la București: România trebuia să fie în Schengen

de:
24 ian. 2015
0 Afișari
Ambasadorul Italiei la București: România trebuia să fie în Schengen

Întrebat dacă după atacurile de la Paris, este posibil să apară noi restricţii la graniţele spaţiului Schengen și noi măsuri, în acest sens, Diego Brasioli a răspuns:

„S-au formulat nişte idei, dar nu de guverne ci de comentatori despre revizuirea sistemului Schengen în lumina atacurilor teroriste de la Paris. Poziţia guvernului italian, exprimată recent de ministrul nostru de Externe, este foarte clară: considerăm că sistemul Schengen nu trebuie schimbat. Schengen este un instrument foarte bun. Mai degrabă trebuie să lucrăm la prevenţie, la schimbul de informaţii. De aceea, ministrul nostru de Externe a propus o colaborare şi mai strânsă între ţări, în special în domeniul informaţiilor şi antiterorismului. Tradiţional, Italia este în prima linie în lupta antiteroristă, nu doar acum, ci a fost dintotdeauna. Italia s-a confruntat cu fenomenul terorismului în anii ’70 şi la începutul anilor ’80, terorism intern, deci chiar suntem experţi. Suntem foarte activi în organismele Uniunii Europene şi ale ONU din domeniul antiterorismului. Eu însumi am fost responsabil cu antiterorismul la ministerul de Externe înainte să vin în România, acum doi ani. Italia a contribuit din plin. Este important să ai măsuri diplomatice adecvate şi un sistem mai puternic şi mai strict de colaborare în cadrul schimbului de informaţii între serviciile din ţările occidentale”, a declarat Diego Brasioli pentru Realitatea Tv.

Ambasadorul Diego Brasioli a vorbit şi despre bilanţul preşedinţiei italiene a Consiliului European, care s-a încheiat la 31 decembrie 2014. Printre priorităţi au fost relansarea economică, scăderea şomajului şi o mai bună utilizare a fondurilor europene.

„Cât despre România, preşedinţia italiană a avut o agendă specifică, cu problematici de rezolvat în această ţară. Erau legate de fondurile europene. Am vrut să ajutăm guvernul României să folosească mai bine fondurile europene. În Italia, de asemenea, în ultimii ani, am avut probleme cu fondurile structurale şi avem o anumită experienţă cum să gestionăm această situaţie. Am decis să organizăm mai multe evenimente publice. Împreună cu Asociaţia industriaşilor italieni am organizat un seminar mare la începutul preşedinţiei Italiei, la 1 iulie 2014, despre fondurile europene şi cum să îmbunătăţeşti sistemul. Am realizat împreună cu biroul Comisarului de la Bucureşti o nouă iniţiativă intitulată ,,Caravana UE”. Ambasadorii din U.E. au vizitat obiective finanţate prin proiecte europene, în faţa presei, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, ministrul Educaţiei şi ministrul pentru Fonduri Europene. Cred că a fost foarte important să arătăm opiniei publice ce anume poţi face cu fonduri europene. Sunt foarte fericit că în timpul actualei preşedinţii a Letoniei, biroul Comisarului va continua aceste iniţiative prin vizitarea unor proiecte specifice”, a adăugat ambasadorul Italiei la Bucureşti.

Întrebat dacă alegerea Corinei Creţu, în postul de Comisar european pentru politică regională, este un semn bun pentru România, ambasadorul Italiei a declarat:

„Desigur. România este un partener important în cadrul Uniunii Europene, iar acesta este un portofoliu valoros. Suntem foarte bucuroşi că o persoană de calibrul doamnei Corina Creţu are o poziţie atât de importantă”, a precizat Diego Brasioli.

Totodată, ambasadorul Italiei la Bucureşti a afirmat că o rată ridicată de absorbţie a fondurilor europene, de la 8 la 40 la sută, cât este în prezent, va atrage şi mai mulţi investitori străini în România.

Cookies