„Ambasada SUA la Bucureşti este încântată să anunţe mutarea activităţii în noul sediu din Bulevardul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6, Sector 1, Bucureşti, în data de 14 septembrie. Sediul, aflat pe un amplasament cu o suprafaţă de 4,5 hectare, este situat la nord de Băneasa mall, în imediata apropiere a frumoasei păduri Tunari.” – arată un comunicat al Ambasadei Statelor Unite.
Numerele de telefon ale ambasadei rămân aceleaşi. Sediul actual al Ambasadei SUA din strada Tudor Arghezi nr. 7-9 se va închide în data de 7 septembrie, la ora 17:00, pentru a facilita mutarea în noua clădire, programul normal cu publicul urmând a fi reluat în data de 14 septembrie. În perioada mutării, pentru servicii de urgenţă destinate cetăţenilor americani puteţi contacta ambasada la numărul de telefon 021-200-3300.
Bulevardul pe care se află noul sediu este numit în onoarea Dr. Liviu Librescu, distins om de ştiinţă şi profesor româno-american, supravieţuitor al Holocaustului. Profesorul Librescu şi-a sacrificat viaţa pentru studenţii săi în masacrul de la Universitatea Virginia Tech, din aprilie 2007, acţionând eroic şi blocând accesul atacatorului, pentru a le permite studenţilor săi să fugă.
Design-ul ecologic reduce impactul asupra mediului
Departamentul de Stat al SUA este lider în designul şi construcţia de clădiri „verzi”. Noua clădire a ambasadei respectă standardele stricte impuse de United States Green Building Council (USGBC) şi de programul Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).
Design-ul ambasadei integrează tehnologii inovatoare în ceea ce priveşte reducerea consumului de apă, optimizarea eficienţei energetice. S-au folosit vopsea şi materiale de construcţie ecologice menite să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă. Aproximativ trei sferturi din amplasament sunt reprezentate de spaţiu verde realizat cu specii de plante şi arbori rezistente la secetă, pentru a reduce consumul de apă. S-au plantat peste 200 de copaci: cireşi japonezi, glădiţe şi mesteceni argintii.
Planul modern al clădirii pune accent pe existenţa unui spaţiu deschis pentru a încuraja comunicarea şi încearcă să utilizeze iluminatul natural. RATB a creat o nouă staţie pe traseul liniei 301, în apropierea ambasadei, pentru a încuraja utilizarea transportului public.
Construcţia s-a realizat cu materiale şi muncitori din România
În conformitate cu legea americană, clădirea a fost proiectată şi construită de o companie americană, American International Contractors. Mai multe firme contractoare şi de construcţie româneşti importante, precum Bog’Art, Sommering, Apolodor, CamServ, Master Build, Green Shop, Alusystem, NM Construct, Lafarge, Schindler-Romania au participat la construirea noii ambasade. Un număr de până la 500 de români au lucrat zilnic la noua clădire, în siguranţă maximă; astfel, s-a înregistrat o contribuţie directă de 60 de milioane de dolari la economia românească şi în total au fost angajaţi 1.500 de specialişti şi muncitori.
Siguranţă în construcţii
Firmele româneşti de construcţii şi angajaţii acestora au adoptat un plan de siguranţă strict, lucrând 2,2 milioane de ore fără ca vreo persoană să fie rănită. Toţi muncitorii au beneficiat de pregătire cu privire la utilizarea echipamentelor de protecţie şi au urmat programul de protecţie a muncii cu sprijinul firmelor lor. Gradul de securitate în muncă atins în realizarea construcţiei a depăşit media din industria americană de construcţii. Asociaţia Română pentru Securitate şi Sănătate în Muncă a recunoscut meritele firmei Bog’Art şi, în cadrul unei conferinţe recente, i-a acordat un premiu pentru bune practici în materie de sănătate şi securitate în muncă.
Lucrările de artă pun accent pe valorile comune
În sediul ambasadei vor fi expuse picturi, fotografii şi sculpturi realizate ale unor artişti români şi americani, lucrări ce reflectă strânsa prietenie dintre România şi SUA. Holul de recepţie găzduieşte o pictură murală intitulată „Drafts and Open Windows”, proiect al programului ARTĂ în ambasade şi o colaborare între artista americană Maggie Michael şi artişti români.