ESENTIAL

Ambasada SUA despre protestul anti-gay: Pare încurajat de directorul adjunct al MȚR

„Ambasada SUA la Bucureşti este foarte dezamăgită de protestul care a avut loc în seara de 20 februarie la Muzeul Ţăranului Român şi a împiedicat proiecţia unui film furnizat de Ambasadă pentru sărbătorirea lunii istoriei comunităţii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). ONG-ul Accept şi Muzeul Ţăranului Român au avut un acord pentru proiecţia acestui film câştigător a numeroase premii internaţionale în cadrul cinematografului muzeului”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

De asemenea, reprezentanții statului American în România se declară îngrijoraţi, mai ales, de faptul că „protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoţit pe protestatari şi nu le-a descurajat acţiunile”. 

Reprezentanții ambasadei SUA se referă la faptul că Mihai Gheorghiu, director-adjunct al Muzeului Țăranului Român, s-ar fi aflat alături de protestatarii anti-gay și, la venirea poliției, ar fi intervenit în apărarea lor, potrivit reprezentanților Active Watch, citând martori la evenimente, care l-au fotografiat apoi pe respectivul angajat la masă cu protestatarii homofobi. În plus, o altă angajată a MŢR s-a alăturat protestului, strigând: „De 15 ani, de când lucrez la Muzeul Țăranului Român, nu a călcat picior de homosexual aici!”. 

În plus, ambasada a criticat și lipsa de acțiune a forțelor de ordine, despre care reprezentanții MȚR au afirmat într-un comunicat remis B365.ro că „au avut o atitudine pasivă, nereușind să asigure condițiile necesare desfășurării evenimentului”. 

„Aşa cum a spus preşedintele Obama, ‘înţelegem că drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului’. Raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o secţiune referitoare la modul în care sunt trataţi membrii comunităţii LGBT în fiecare ţară, iar Ambasada susţine membrii comunităţii LGBT din SUA şi de peste hotare”, precizează sursa citată.

Aceleași asociații care au protestat la Muzeul Țăranului au postat mai multe mesaje discriminatorii pe panourile stradale de pe Calea Moșilor, în apropierea liceului George Coșbuc pe care îl acuză că ar avea o atitudine ce susține minoritățile sexuale. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a dispus desființarea afișelor ce discriminează minoritățile sexuale ce au fost postate pe străzi și a dispus amendarea firmelor responsabile.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button