ARHIVA B365

Ambasada Israelului, îngrijorată de numirea Oanei Stănciulescu la TVR: A făcut declarații antisemite

”Ambasada Statului Israel la Bucureşti a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcţie – cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experienţă, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite şi simpatii vădite faţă de Mişcarea Legionară. Amintim că, prin afirmaţiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existenţa Holocaustului şi s-a identificat cu lideri ai Mişcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Israelului, citat de mediafax.ro.

”Dorim să atragem atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte prezentarea obiectivă a faptelor istorice şi promovarea valorilor democraţiei, cu precădere asupra noilor generaţii, vulnerabile în faţa unor eventuale dezinformări”, avertizează reprezentanţa diplomatică.

Şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” a reacţionat miercuri, argumentând că ”desemnarea doamnei Oana Stănciulescu drept reprezentant în Consiliul de Administraţie al TVR, instituţie publică, este incompatibilă cu asumarea şi promovarea memoriei victimelor Holocaustului din România”.

”Prin unele afirmaţii, doamna Oana Stănciulescu a adus atingere memoriei victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Astfel, pe propriul blog, ea se solidarizează cu mesajul „[…]în Spania, la Majadahonda, sunt mândru…Moţa şi Marin […] sunt Nae Ionescu şi sufăr pentru rasa albă prins în roza vânturilor […] sunt Antonescu, Ică şi Ion, prins între Moscova şi Berlin […], sunt George Manu”, identificându-se explicit cu lideri ai Mişcării Legionare şi responsabili pentru Holocaust. De asemenea, în luna august 2015, la un post de televiziune, punea sub semnul întrebării Holocaustul din România când aprecia că „[…] sunt foarte multe semne de întrebare, trebuie istoricii să lămurească. A fost Holocaust în România? Unii zic da, unii zic nu […]”. În urmă cu aproape o lună de zile, la o expoziţie, îndemna la sfidarea legii, spunând că, “dacă Legea 217 (legea antilegionară – n.r.) s-ar aplica, noi toţi de aici, când ieşim din librărie, ar trebui să ne aştepte nişte jandarmi, nişte mascaţi, să ne urce în dubă şi să ne ducă la puşcărie…””, se arăta în comunicatul Institutului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat marţi noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) cu 312 ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi un singur vot anulat, şedinţa fiind marcată de un scandal pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu, susţinută de PNL, acuzată că are opinii pro-legionare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button