Un român a inventat ambalajul care ne apără de microbi și bacterii

de:
10 iul. 2014
0 Afișari
Un român a inventat ambalajul care ne apără de microbi și bacterii

Dan Vodnar, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a inventat un ambalaj inteligent, din carapace melcilor, alge şi alte ingrediente naturale, care previne infectarea mâncării cu o bacterie cauzatoare de toxiinfecţii alimentare, potrivit Agerpres.

Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extrași din carapacea melcilor și din alge și are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante.

Dan Vodnar se ocupă cu obținerea de polimeri din substanțe naturale, de mai mulți ani. În timpul doctoratului, el a studiat posibilitatea obținerii de bioplastic (PLA) din acid lactic.

„Am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente și am încercat să găsesc o soluție la problema aceasta a mâncărurilor «ready to eat», care sunt ușor de consumat la birou, dar sunt ușor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecții. În SUA, există studii care arată că undeva la 15% din decesele cauzate de toxiinfecție alimentară sunt produse de această listeria”, a declarat Dan Vodnar pentru Agerpres.

Cookies