„Am plecat cu trenul de la București la Craiova și-am intrat la menopauză până am ajuns!” Cum e posibil să faci 200 km în 7 ore, cam cât Paris-Londra și retur

21 mart. 2025
834 afișări
"Am plecat cu trenul de la București la Craiova și-am intrat la menopauză până am ajuns!" Cum e posibil să faci 200 km în 7 ore, cam cât Paris-Londra și retur | Foto simbol; sursa:: Dreamstime

Călătoria cu trenul din București spre oriunde (dar azi vorbim despre Craiova) este imprevizibilă, palpitantă, enervanrtă, oricum, numai plictisitoare nu.

Spre Constanța, poți rămâne în câmp în orice anotimp și poți sta acolo 10 sau 100 de minute, după cum ți-o fi norocul.

Și spre Pitești, dar și spre Ploiești, care e colea, poți trăi intens într-un vagon de tren, poate ai noroc și de un domn  conductor nervos pe „gioarsele astea care se strică nonstop, ce vină am eu? NU MĂ MAI BATEȚI LA CAP, CĂ NU ȘTIU CÂND PLECĂM, CĂ NU-I TRENU’ LU’ MAMA!”

Dar, să ne urcăm în dinspre Muntenia înspre Oltenia, un drum pe care care o bucureșteancă blondă, cu troler animal print, tocuri și râs colorat l-a descris fabulos unei prietene cu care vorbea la telefon: „ca să sintetizez, am zis io să merg cu trenul de la București la Craiova și-am intrat la menopauză până am ajuns!”

200 de km în 7 ore – o super călătorie cu trenul de la București la Craiova

Mai întâi, premisa zero: distanța de la București la Craiova este de vreo 200 de kilometri, mai exact, de 2008. În anul 2025, ai putea să-ți închipui că discutăm despre aruncături de băț și că ai ajunge la destinație până să deschizi laptopul.

Ca să avem o imagine mai grăitoare, de la Paris la Londra sunt apropate 1900 de kilometri (1872), iar trenul ajunge din punctul A în punctul B în 2 ore și 20 de minute.

De la București la Craiova poți face, însă, cu un tren CFR , și mai mult de 7 ore. Profit.ro scrie despre o călătorie care a durat 7 ore și 23 de minute, ceea ce înseamnă că a mers cu o viteză  medie de 28,3 km/h.

În fiecare an, întârzierile sunt tot mai mari, iar explicațiile nu sunt clare și deloc încurajatoare: infrastructura veche care impune restricții de viteză, este principala cauză. Citește, pe Profit.ro, explicațiile problemele identificate într-un document oficial intern al CFR.

PS Când căutăm răspunsuri la întrebarea „de ce sunt drumurile județene și autostrăzile nonstop pline de mașini?”, calitatea transportului feroviar este, cu siguranță, un răspuns important,

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

Sursa foto; Dreamstime

Cookies