„Am pierdut prea mult timp valoros, am intrat în zona periculoasă” susține directorul Termoenergetica. Care este situația rețelei din Capitală

17 nov. 2021
425 afișări
„Am pierdut prea mult timp valoros, am intrat în zona periculoasă” susține directorul Termoenergetica. Care este situația rețelei din Capitală

Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, a oferit o serie de informații de ultimă oră despre starea sistemului termoenergetic, care se degradează de la an la an. Astfel, în momentul de față, cel mai mare distribuitor de agent termic din București se confruntă cu avarii zilnice, prețuri tot mai mari la energie dar și îmbătrânirea personalului.

Bucureștiul dispune de un sistem termoenergetic aflat în plină stare de degradare, iar acest lucru se datorează lipsei de investiții și de lucrări de modernizare din ultimii 10-20 de ani, susține directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Acesta a prezentat cele mai presante probleme cu care se confruntă distribuitorul de agent termic din Capitală dar și cetățenii orașului. Mai mult, Crețu a precizat nevoia presantă de investiții în sistemul termoenergetic.

„Este nevoie de o reformă, care se poate face prin finanţare, de o schimbare reală a acestui sistem, e nevoie de investiţii, de centrale noi, de reţele noi, automatizate, conducerea la distanţă etc. Suntem într-un moment de inflexiune, suntem de mulţi ani în acest moment de inflexiune, am pierdut prea mult timp valoros, am intrat în zona periculoasă, suntem în zona periculoasă şi deja acum ne chinuim să rezistăm”, a declarat Claudiu Crețu, potrivit Digi24.

Anul acesta pierderile sunt accentuate de prețul gazelor

Directorul Termoenergetica a povestit și despre pierderile cauzate de sistemul deficitar și de defecțiuni. Astfel, potrivit acestuia, iarna trecută se pierdeau circa 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră – aceasta pur și simplu se scurge în pământ.

„Sunt doi – trei ani de când spun de cele 2.000 – 2.500 de tone pe oră care se pierd în fiecare zi prin ţevile din subsolul Bucureştiului. Diferenţa o face faptul că iarna trecută se pierdeau 2.000 de tone care înglobau un preţ al gazelor de anul trecut. Anul acesta pierderile înseamnă energie termică care se produce cu un preţ al gazelor mult mai mare, prin certificate de carbon mult mai mari, deci pierderile financiare sunt cu atât mai mari.”, a declarat Crețu.

Mai mult, acesta a precizat și că zi de zi apar noi avarii, astfel că, deși cele existente sunt soluționate, altele le iau locul. Prin urmare, sistemul nu este niciodată complet funcțional, mereu există câteva zeci de mii de bucureșteni care au probleme cu agentul termic.

„Suntem la 89%, 92%, 93%, 95%, iar scădem la 91% stare de funcţionare a sistemului. Încercăm să îmbunătăţim, să ajungem la 100%, să nu avem nicio reclamaţie, dar situaţia reală din teren e că undeva 5% – 8% sunt zilnic probleme. Când vezi că 95% e ok, e bine. 5% din 580.000 – 600.000 de apartamente înseamnă zeci de mii de apartamente, 30.000 de apartamente, respectiv 50.000 – 60.000 de oameni, de bucureşteni, care simt în calorifer, la chiuvetă, lipsa parametrilor agentului termic. Nu întotdeauna e o avarie totală.”, a mai spus directorul Termoenergetica.

Angajații pleacă și nu le ia nimeni locul

O altă problemă presantă a companiei de distribuire agentului termic este lipsa resurselor umane, problemă care este din ce în ce mai vizibilă de la un an la altul. Cauza principală este îmbătrânirea angajaților, și lipsa de personal calificat care să vină din spate la Termoenergetica și la ELCEN.

„Specialiştii sunt de fapt pensionari sau în pragul pensionării, din urmă nu vine mai nimic sau prea puţin pe acest sistem”, a mai declarat acesta.

Cookies