Cum e viața asta… Azi te uiți ce produse a mai băgat Mega la Vânzare Accelerată, mâine iei masa la Guava, pe malul lacului Floreasca. Mi s-a întâmplat mie, prieten drag, și am venit să vărs toată experiența mea pe timp de iarnă la unul dintre cele mai fițoase locuri din București.
Urăsc termenul „fițos”, dar la o privire rapidă pe instagramul libanezilor de la Guava, o să-mi dai dreptate. Unele story-uri te strâng în spate, altele te fac să visezi, click-click-click și ajungi la pozele care te fac să salivezi, urmate imediat de cele la care ți se strepezesc dinții.
În total, Guava are doar două review-uri în cei peste 3 ani de existență: unul de la Restograf (că, na, unde n-a fost nenea ăla?) și încă un review pe amfostacolo.ro, unul mai nefericit decât altul. În general, lumea laudă locul pentru amplasament, în mijlocul naturii, la loc de verdeață, dar nu și pentru servire sau prețurile astronomice pe care le percep, fie pentru mâncare, fie pentru piscină, șezlonguri și așa mai departe. Pentru că da, au și piscină și grădină și loc de evenimente și terasă și priveliște la lac. Oac! Salutare și bine ai venit sau revenit la Mănânc pentru tine, cea mai nehalită rubrică de reviewuri și experiențe culinare de pe la noi. Or mai fi și alții, nu zic nu.
Când am fost să mănânc la NOR Sky Restaurant, la etajul 36, mi-am promis c-o să merg să văd care-i treaba pe peninsula aceea de bogătani cu One Residence, indiferent de costuri. Și aveam să aflu că am intuit bine. Nu e ieftin. Deloc. Dar oare o fi și gustos?
Recunosc că nu mi-am ales bine momentul vizitei la Guava. Locul în sine este imens și, fiind mai mult o destinație de vară, majoritatea facilităților erau închise. De stat pe terasă nici nu mai încape vorba din cauza frigului de afară și a umezelii, așa că am poposit la interior, deci pot spune că am văzut maximum 10% din capacitatea locului. Interiorul pe timp de iarnă înseamnă terasa închisă (unde se fumează) și încă o bucată, să zic 10 mese, destinată fumătorilor. Fiind libanez, evident că se fumează narghilea, iar între cele două nu există un perete despărțitor, așa că trage tu concluzia. Locul e frumos amenjat, cu gust și stil, iar încălzirea se face cu încălzitoare de terasa. Ce înseamnă asta? Că-ți cam îngheață picioarele.
E ușor să-ți dai seama, cât și inevitabil, ce fel de oameni frecventează Guava. La masa alăturată, două cupluri vorbesc despre concedii și călătorii.
– E prea ieftină Cambodgia! Și Vietnamul!
– Așa e, ai dreptate. Nu merită, nașule. Și unde să mergi?
– Bora-Bora? Da’ de câte ori să mergi, finule, că mi s-a și luat. Aș face așa un tur de glob, peste tot.
Auzind acestea, mi-am adus aminte ce frumos mi-a fost weekendul petrecut la Breaza. Și pe DN1.
Doar două feluri de mâncare și cred că e prima oară când regret că am luat și felul doi, total inutil, pentru că prima selecție a fost atât de satisfăcătoare și de îndestulătoare, încât felul doi, adică kebabul de berbecuț, a fost pur și simplu mult prea mult. Cât despre desert, nici nu încape vorba. L-am sărit direct. Poate altădată.
Finețe în fiecare îmbucătură, un fel de jumătate de kilogram de plăcere pură. Literalmente, neașteptat de gustoasă această selecție de bunătăți libaneze. Spre deosebire de multe alte restaurante cu prețuri astronomice de prin București, la capitolul gust, Guava m-a dat pe spate cu antreul ăsta fantastic. Am dat lupte grele cu soția vegetariană din dotare, mai ales pe Labneh Zaatar, Mohamara și rulourile de vinete cu cremă de iaurt condimentat. Llipiile vin fierbinți și gata de întins în aceste minunății. Habar n-am cât a costat o lipie. Dar dacă ajungi pe la Guava, eu zic că-i musai să încerci toate cele de mai sus și, cel mai important: să nu te cerți cu soția pe pasta de nucă și ardei iute. Lasă de la tine. O mișcare deșteaptă e să-ți comanzi niște fried kibbeh, adică 4 chifteluțe deep fried umplute cu carne de vită și nucă, pentru extra curcubeu pe cerul gurii. Crocante la exterior și pline de savoare la interior, iar cu un strop de lămâie deasupra îți faci seara mai bună. Trei de DA pentru acest combo de răsfăț, cum n-am mai dat de foarte mult timp. Brava, Guava!
Una caldă, alta rece. Cam așa merge la Guava. Dacă antreurile mi-au dat puțin lumea peste cap, când vine vorba de kebab, Guava intră în zona banalului. Fără surprize, fără condimente care să te trezească. E acel “Not great, not terrible”, cum ar zice rusul. Un fel de mâncare care te ține în expectativă, dar nu te duce nicăieri. Și dacă vorbim de legumele făcute pe plită, ei bine, acelea sunt o poveste spitalicească – lipsite de vlagă, parcă uitate în trecutul culinar.
Total Guava: 290, fără băuturi și costul lipiilor.
O să mai mănânc pentru tine de la Guava? Cu siguranță mă voi întoarce pe timp de vară, pentru un cocktail la iarbă verde.
Să ne fie de bine!
Am mâncat și azi pentru tine.
Iaca și alte locuri pe care le-am colindat:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic