Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka

26 aug. 2022
2688 Afișari
Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka

Spre rușinea mea, nu știu să arăt Sri Lanka pe hartă. Pe ghicite, aș zice undeva pe lângă Filipine. [pauză 2 min]. Okay, am tras acum cu ochiul pe Google Maps. Sri Lanka e în sudul Indiei, deci habar n-am geografie, dar îmi pasă câtuși de puțin, pentru că zilele trecute m-am bucurat de un ospăț super decent la Bistro Lanka, cel mai nou, și singurul, bistro cu specific Sri Lankez din România, situat pe strada Traian 147.

Ce știu sigur însă e că Bucureștiul s-a umplut de muncitori din zone exotice precum Sri Lanka, Nepal, Vietnam, Filipine, ș.a.m.d, oameni harnici care au adus cu ei nu doar forța de muncă, zâmbetul și pofta de viață, ci și-o întreaga cultură gastronomică exotică de la peste 7000 de km depărtare. Și bine-au făcut.

3 Sri Lankezi și niște români se întâlniră și așa se împrieteniră

Bistro Lanka este exact ce speram să i se întâmple Bucureștiului. 3 sri lankezi s-au împrietenit cu niște români și au pornit o mini crâșmă cu specific sri lankez. Sri lankezii cu mâncarea, românii cu servirea și hârțogăraia. Băieții sunt la început, locul e modest amenajat, spre banal, încă mai trebuie finisat, bibilit, dar momentan e curat, super curat, de la interior și până la băi lingi mac. Cică la toaleta fetelor au inclusiv mini-trusă de cusut și cremă anti-imbătrânire. N-am fost, așa mi-a zis o doamnă pe care am luat-o cu mine să îi judece la capitolul veggie. Bistro Lanka are o mini curte cu vreo 5-6 mese, un interior modest deschis doar pe jumătate (urmează a fi deschisă încă o încăpere) șiiii…cam atât. Bucătăria e separată și nu miroase a mâncare.

Meniul? Cum era de așteptat, sri lankezii sunt fierți pe orez, curry, pește și multă, multă legumăraie. Mâncarea lor tradițională numită kottu roti e super prezentă în meniu, dar partea și mai faină e că fiecare pagină a meniului beneficiază de o bogată ofertă de preparate vegetariene.

Am mâncat pentru tine la Bistro Lanka

Colțunași de porc prăjiți. Serviți cu sos de soia | 15 lei

Aluat din făină de orez umplut cu porc și varză.

Hot Butter Cuttlefish | 36 lei

Inele de calamar picante, ceapă, făină, pastă de chilli, unt și ardei

Kottu Rotti cu vită | 40 lei

Ceapă, usturoi, ghimbir, lemongrass, frunze de curry, morcov, varză, praf de curry, făină, ou, stock de vită

Desert 4 flavours Ice | 18 lei

piure de mango, cocos proaspăt ras, fructe confiate, înghețată de mango învelită în tapioca

Supă de porumb 

porumb, amidon, condimente

 

Judecata de Apoi

 

Colțunași de porc prăjiți. Serviți cu sos de soia

La categoria antreu, am savurat acești colțunași de porc, deep fried, serviți cu un sos de soia light. Patru bucăți. Bine gătiți, gustoși, mai ales dacă îi înmoi în cantitatea generoasă de sos de soia primită. I-am balotat ca un adevărat fomist și am trecut la felul următor. Mă așteptau niște calamari picanți și mie nu-mi place să las calamarii să aștepte. Sosul de soia rămas l-am păstrat pentru felul 2. Kottu Roti.

 

Hot Butter Cuttlefish

Inele de calamar picante, ceapă, făină, pastă de chilli, unt și ardei.

Tot la capitolul gustărică se încadrează și inelele astea de calamar, tăiate subțirel și tăvălite prin mirodenii și chestii picante. Pentru cei ca mine, fani iute, hot butter cuttlefish e ce trebuie. Fresh, gustos, colorat. Un preparat simplu, care cere o bere. Rece. Neapărat.

De împărțit între prieteni, cu mâna, cu ce se poate.

 

Kottu Roti cu vită

Ceapă, usturoi, ghimbir, lemongrass, frunze de curry, morcov, varză, praf de curry, făină, ou, stock de vită

Kottu Roti este cea mai populară mâncare din Sri Lanka. Emblema lor gastronomică. Mâncarea națională, care numa nu-i trecută pe drapel. În limba locală Kottu Roti înseamnă roti tocat, unde roti este un fel de lipie tradițională de-a lor. Practic, ce se întâmplă: se coace lipia, se toacă sau se taie în fâșii și se gătește după gustul și asemănarea bucătarului, cu o grămadă de ingrediente și condimente. La bază, e un preparat vegetarian, dar există variațiuni cu carne de pui, vită, porc sau berbecuț. La Bistro Lanka vine cu 2 sosuri speciale, unul pe bază de supă de vită, celălalt vegetarian. Ambele sosuri arată și miros mi-nu-nat. A se folosi și sosul de soia light primit la colțunași. Toate împreună alcătuiesc un felul 2 consistent, aromat și cuprinzător. Eu n-am reușit sp termin acest Kottu Roti generos. Un preparat gustos, interesant și repetabil. Nici nepalezii nu au un Kottu Roti preferat. Totul e în funcție de mood. Azi mănâncă cu vită, mâine fără carne, poimâine cu pui, na, în funcție de starea omului. Bun.

Supă de porumb a la Sri Lanka

Supa de porumb n-am comandat-o eu, ci vegetarianul din dotare. Personal, am zis că după fabuloasa experiența intitulată supă cremă de mici, ar trebui să iau o pauză de la experimentalismul gastronomic de prin bucătăriile bucureștene. Totuși, supa de porumb e adânc înfiptă în gastronomia sri lankeză, așa că ea există în meniu. Am gustat. Nu e rea, aduce a supă de găluște. E simplă spre banală. Porumb, amidon, condimente și dreasă cu ou. Cred că e ou.

Desert 4 flavours Ice 

Piure de mango, cocos proaspăt ras, fructe confiate, înghețată de mango învelită în tapioca

Pentru o seară de vară bucureșteană, cu vreo 30 de grade afară, înghețata de mango vine la fix. Mie mi-a plăcut mai mult piureul de mangă, adică ce se vede pe fund, foarte aromat. Sub cocosul ras se ascunde o bilă care arată ca un gălbenuș de ou maturat, lăsat la înghețat. În fapt, este înghețată de mango învelită în tapioca. Un mix interesant, bun, dar sincer să fiu nu știu dacă l-aș mai comanda a doua oară. Nici aici, nici în Sri Lanka.

Total Bistro Lanka: 119 lei. Cu tot cu apă. Fără supa de porumb din care doar am gustat.

O sa mai mănânc pentru tine de la Bistro Lanka: Da.

Oamenii de la Bistro Lanka fac o treabă bună, sunt atenți la fiecare client, servirea este ireproșabilă. Se vede pe ei că își doresc să fie acolo, că țin la businessul lor. Disponibil și prin Glovo.

Bravo, sri lankezii mei! Mult succes!

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

Cookies