După ce-am colindat Berceniul și tot felul de restaurante cu meniuri de genul detoatepentrutoți, a venit momentul să trec în extrema cealaltă. O vizită la cel mai nou bistro de tip mono-produs, unde totul se bazează pe ouă: Ou București, pe Strada Gral Berthelot nr. 86, buză-n buză cu Sala Radio. Specificul Ou București e de mic dejun prelungit, așa că nu contează dacă-i ora nouă sau două, o omletă caldă sigur găsești. Și nu doar atât.
Acesta este cel de-al doilea bistro Ou București, primul aflându-se pe strada Dianei, chiar în rond la Piața Rosetti, lângă T-Zero și Buoni e Bravi. Spațiul din Dianei era mai mic decât o garsonieră din Cluj, așa că oamenii, probabil, și-au dorit ceva mai generos, mai încăpător. Așa cred că a apărut Ou2, de pe Berthelot. Doar presupun. Pentru că eu nu fac interviuri cu patronii restaurantelor, doar mănânc și scriu. Mănânc și scriu. Mănânc și scriu.
Un bistro cochet, pe o stradă relativ liniștită. Am numărat vreo 7-8 mese la interior și încă pe atâtea în grădina din spate, care chiar e super mișto, intimă și liniștiă. E liniște, nu urlă nici o muzică, te poți auzi om cu om și, dacă epuizezi subiectele de discuție, poți asculta liniștea, că nu se supără nimeni. E bliss. Doar mese, culori, copaci și ouă în farfurie. Ptiu, nufidiochi! Drept e că eu am ajuns la spartul târgului, undeva pe la ora 14:00, când oamenii mai aveau o oră și închideau. Norocul meu. Programul Ou București e de marți până duminică, 9:00 – 15:00.
De ce am ales Ou București
Pentru celebrul Maritozzo și atracția principală în această perioadă. Dar ce este maritozzo? Probabil cel mai instagramabil desert de pe instagramul românesc. Maritozzo este desertul italienesc căruia n-ai cum să-i reziști ca ființă vie mâncătoare. Chiar zilele trecute citeam în revista Bon Appetit că Maritozzo a făcut ravagii în piața de street food american, a dat America cu roțile-n sus, e nebunie mare de tot peste ocean cu el. Nu m-ar mira ca următorul uragan să se numească Maritozzo. “Run, bitch, Maritozzo is here!”
Omletă cu trufe | 35
Ouă, unt, cremă de brânză, hash brown, roșie coaptă, trufe
Simit | 30
Covrig turcesc cu susan, ou ochi, cremă de brânză
Maritozzo cu salată de ou | 25
Maritozzo, ou fiert moale, maioneză, chipsuri de legume, castraveți
Maritozzo con crema | 23
Maritozzo cu cremă de vanilie și frișcă
Limonadă cu soc | 19
Comfort food de la mama lui. O omletă super pufoasă și gustoasă gătită, cred eu, în stil franțuzesc, rulată exemplar, peste care s-a ras niște trufă, dar discret, ca să n-acopere în totalitate aromele. Doar le completează. Fac o paranteză scurtă. Mereu când merg la vreun bistro și văd mâncăruri cu trufe, îmi zic în gând: “Doamne, dă Doamne să nu aibă 1 kil de trufe sau 1 litru de ulei de trufe, că m-am săturat de gust de benzină.”
Deci, stai liniștit, omleta cu trufe de la Ou n-are supradoză de trufe. O să râzi, dar nu omleta mi-a plăcut cel mai mult, ci acel hash brown cu roșie coaptă deasupra. Pentru că simplitatea câștigă mereu. E gustul studenției mele. Îmi vine să și râd. Dacă aș avea 1 leu pentru fiecare “clătită din cartofi, cu ou și sare” mâncată, oho…
Super ouk toată combinația. 35 de lei.
Am zis că e instagramabilă toată treaba?
Este.
Descrierea nu e completă. Ascunse în simit mai sunt și alte ingrediente fresh cum ar fi ceapa murată, câteva felii de castravete și puțină brânză, nu doar cremă de brânză. Simitu ăsta, cum vine, așa se duce pe gât. Repede. Poate fi mâncat cu mâna sau cu tacâmurile, după bunul plac. Oul ochi a venit bine făcut, deci automat am ‘muiat niște simit în gălbenuș. Un trio superb: covrig – ou – susan. Știu ce-o să zici: da, bă, mare brânză: un ou ochi într-un covrig…Încearcă și mai vorbim. Nu fi Iuda.
Și, în sfârșit vedeta. Motivul deplasării. Maritozzo, despre care puțină lume știe că se trage din regiunea Lazio. Brioșa asta are o istorie îndelunagată, există încă de pe vremea romanilor. Masculii romani plămădeau brioșa asta din făină, ouă, miere, unt și sare, o umpleau cucremă (de obicei frișcă) și obișnuiau să ascundă în interior un inel de logodnă sau o bijuterie. Apoi, viitoarea mireasă se adresa bărbatului cu apelativul maritozzo. Legenda spune și că multe cupluri au așteptat până a doua zi pentru a vedea dacă inelul de logodnă se potrivește pe inelar, dar asta e altă discuție.
Maritozzo de la Ou București bubuie de cremă de vanilie. Eu l-am tăiat direct pe jumătate și am băgat direct botu la maritozzo, indiferent cum sună asta. Cu mâna, frumos, până n-a mai fost. Absolut delicioasă această variantă cu crema pasticera. În meniu se regăsesc și variante de maritozzo cu frișcă sau cu fructe de pădure.
Nu e de mirare că desertul ăsta a cucerit America. Și, pentru că bubui de idei, eu, dacă aș Ou, aș face repede și un food truck DOAR cu maritozzo. Umplut cu ce vrei tu. Cu cremă de vanilie, fistic, mango, ou, draci, laci, orice! Aluatul e atât de simplu, gustos și versatil, încât posibilitățile sunt nelimitate. Dar repede. Până nu se duce vorba-n sat prea mult.
Maritozzo, dragostea mea!
Aceeași brioșă delicioasă, altă umplutură, care se vrea a aduce aminte de ou în cănuță. Nu știu exact cum îi zice aici la București, încă n-am aflat. În copilăria mea din Neamț, îi spuneam ou la cănuță, adică un ou fiert moale, zdrobit în cană, cu sare și colac dulce de la biserică. Știi colacul ăla? Puțin dulcea așa, uns cu miere deasupra, în combinație cu oul molcuț zdrobit și puțină sare? Acolo cred eu că se vrea maritozzo cu salată de ou, dar nu prea e. E doar un alt maritozzo bestial și atât.
Toate preparatele Ou sunt de împărțit. E comfort food. E mâncare de bucurie. Trebuie să guști din toate. E sfatul meu.
Mișto. Mi-a plăcut la Ou.
Total Ou București: 132 lei. Pentru un brunch în doi, nu-i rău deloc.
Aș mai mânca pentru tine la Ou: Da. 100%
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară
Bistroul ciudățel din București cu cămara într-un Porsche Cayenne. KiCEN Snek Bar și Băcănie
Încă o pizzerie mișto în București. Centrale Pizza Bar, de neratat
Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka
Viața e ca o cină la Nuky Grill din Berceni. Ori mănânci, ori te temi