Salutare și bun venit la Mănânc pentru tine. Că tot e sezonul, am mâncat pentru tine la Târgul de Crăciun București, cel din Piața Constituției. O cercetare de piață succintă despre de-ale gurii cu arome intense de porc, oaie, sarmale și murături.
Altfel, zilele astea a tot circulat prin presă un video cu un băiat care se mira că a cheltuit 92 de lei pe o frigăruie, un cârnăcior, o porție de trei mici cu muștar, o pită și un suc la Târgul Wonderland din Hala Laminor. De parcă nu era evident că de aia se numește Wonderland: ca să te miri de prețuri. Și, până la urmă, cine mănâncă MICI de Crăciun?
Nu știu cum e pe la târgurile de Crăciun din Drumul Taberei și Hala Laminor, dar Târgul din Piața Constituției e mai civilizat ca niciodată, cu mult spațiu între căsuțe, un brad frumos, roata mare, carusel pentru copii mici, căsuțe cu suveniruri și mult vin fiert la doar 12 lei. Zona cu preparate tradiționale de Crăciun are reprezentanți din toate colțurile țării, iar spațiile de servit masa sunt suficiente. Partea și mai bună e că se vorbește multă italiană și bulgară, iar asta îi dă târgului un aer internațional, drăguț, dacă mă-ntrebi pe mine. Am mâncat la un loc cu o familie de bulgari, ne-am înțeles din semne și cred că i-am oripilat puțin pentru că n-am folosit tacâmurile. Mie-mi place să mănânc cu mâna, pentru că sunt un țăran. Și-mi place.
În principal, găsești cam de toate: tochitură de porc, fripturi, cârnați de toate neamurile, frigărui, ceaune de oaie, ceaune de porc, sarmale, fasole cu ciolan și o mare de murături: varză. Totul e pe belșug, pe bunăstare și îndestulare, așa cum ar trebui să fie. Ce n-am văzut prin meniuri: pepene murat, care să recunoaștem că este Dumnezeul murăturilor sau preparate tradiționale precum chișcă (caltaboș cum se zice la București) sau tobă (toba-i tobă peste tot). Sau poate-s eu chior și n-am văzut. Mă-ndoiesc.
Totul pornește cam de pe la 15 lei/100 de grame, o porție de mămăligă este 5 lei, iar murăturile tot pe la 5 lei se-nvârt. La capitolul distracție, o plimbare-n Roata Mare costă 25 de lei.
Am mâncat pentru tine de la Târgul de Crăciun din București: ceaun de oaie, pomana porcului și 3 sarmale.
A doua căsuță, pe dreapta, îi adăpostește pe cei de la Căsuța din Balcani, maeștri pe ceaun de oaie sau, așa cum zic ei: „Noi nu îi facem nimic. Așa iese el, singur. E de la carne.” De la dânșii am gustat atât ceaun de oaie, cât și niște pomana porcului, dar ceaunul ăsta de oaie este recomandarea mea pentru tine, dacă te nimerești prin târg. Carnea se topește în gură și e puțin mai sărată (cum îi șade bine cărnii de oaie) vorba aia: ca să ai după ce bea apă. Estimez c-am avut aproximativ 150 de grame, și bine-am făcut, căci e un preparat sățios, greuț, care cere un digestiv, fie că e vin fiert, țuică sau o Coca-Cola, pentru șoferi ca mine. Dacă știam la ce mă înham mai departe, aș fi mâncat doar ceaun de oaie, că tare bun o mai fost. Trei de DA de la mine.
Cam 250 de grame de fleică și pulpă corect executată, cu puțină grăsime ici colea, pentru gustul original de pomană. Ca orice pomană de Doamne ajută, vine la pachet cu bucăți de cârnați afumați foarte gustoși cu aproape 99% carne macră. Îmi plouă-n gură în timp ce scriu aceste rânduri și ăsta-i un semn tare bun. Moldoveanul din mine ar fi dat orice pentru o feliuță de pepene murat, rece de-ți îngheață mâna, proaspăt scos din budana cu murături. Aia e, m-am mulțumit cu niște conopidă murată și oleacă de varză. Și cum carne fără Coca-Cola nu există, iaca am traso-n poză. Sfat personal: 100 – 150 de grame sunt suficiente. Nu de alta, dar e musai să guști și din oaia de mai sus.
De la cei de la Dines am prestat cu mare poftă 3 sarmale, care de fapt vin ca un meniu de 35 de lei, standard, cu mămăligă, ardei iute murat (excelent, apropo) și smântână după sufletul omului. Cam slabă soacra (așa se zice la mine acasă când mămăliga nu-i vârtoasă), dar sarmalele au fost gustoase, cu un mare plus pentru ardeiul iute murat. Dacă ar fi să le dau o notă sarmalelor, aș da un 8 curat. Le-am primit fierbinți, la fel și mămăliga, iar la frigul de afară au mers direct la suflet. Am lăsat mai jos și o secțiune transversală prin sarma, ca să vezi exact ce și cum. E scump 35 de lei?
Cam atât de la mine. Îți recomand să vizitezi Târgul de Crăciun de la Constituției. O să-ți placă. Nu uita că-i deschis până pe 26 decembrie.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Iaca și alte locuri pe care le-am colindat:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București