„Coclintă” nu e un cuvânt pe care să-l fi avut în vocabular, până de curând, când am trecut pragul braseriei „Colintă LA CUCU”, de pe Calea Victoriei, mai mult ca să nu mor prost. Conform
site-ului oficial,
Coclintă este un mic bistro tradițional gourmet, care se laudă cu reînvierea acestui preparat, de tip maramureșean, demult uitat: coclinta.
Dar ce e coclinta și cu ce ne ajută ea? DEX online zice că, citez: „coclinta este o turtă coaptă pe sobă din aluat nedospit”. M-a cucerit la turtă coaptă pe sobă. Carevasăzică, coclinta e din Maramu’ și îi bună în caz de foame și lipsă de idei, mai ales că e proaspătă și îndopată serios cu diverse umpluturi.
Poc! Poc! Poc! Coclinta se face pe loc, pe Calea Victoriei 153
Nimeresc într-o zi călduroasă de iarnă la parterul unui bloc de pe Calea Victoriei, gata să dau iama în turte coapte. Trag de mânerul tocit, intru și descopăr un loc modest, ca un fel de pub nouăzecist, destul de kitchos, cu decorațiuni de Crăciun aranjate după ureche, alandala. Pe pereți atârnă două televizoare imense, nelipsitele televizoare fără de care, aparent, nu se poate mânca nimic în România. Măcar merg pe Paprika. Măcar atât. Câteva mese, niște canapele, un bar imens și cam ăsta e locul. Îmi aduce aminte de liceu, de pizzeriile alea în care se retrăgeau chiulangiii, se mânca pizza cu parizer și se fuma la interior.
Dar să revin. Nici nu m-așez bine la masă și aud: poc! poc! poc! Mă, ce se-aude? De unde vine zgomotul? îmi zic. Mă-ndrept spre cuptor, iar în dreapta lui zăresc un dom bucătătar care întindea cu spor la un aluat atât de subțire încât aproape vedeai prin trânsu’. Câteva întinsături și POC! cu aluatul de blat, iar întins, iar POC cu altul de blat, și tot așa. Destul de spectaculos procesul obținere a foii de coclintă. După ce se întinde bine foaia de coclintă, se garnisește cu diverse umplturi, se împăturește, se dă la cuptorul bine încins, e voila! Coclinta e gata! Fierbinte.
Meniul Coclinta e destul de stufos și cuprinde cam de toate, lucru care mă nu mă încântă deloc. Pe lângă coclintele sărate și dulci (cu un preț care variază între 33 și 36 de lei), poți mânca de la omletă și paste până la rasol de miel sau coaste de porc. Nu sunt fanul acestui gen de meniu, care denotă că nu prea știi ce vrei de la viață, dar, până la urmă, știi ceva? Nu e prăvălia mea.
Dacă vrei să dai și tu un ochi prin meniul lor,
apasă aici.Judecata de Acum
Am mâncat pentru tine de la Coclintă:
Coclintă “de tărie”, cu pește, măsline, brânză și legume | 33 lei
Rețeta coclintei e simplă: aluat subțire, nedospit, întins la maximum, umplut cu diverse (în cazul ăsta, cu pește, brânză și legume), împăturit, dat rapid la cuptor, apoi tăiat pătrățele, fierbinte, ca să poți mânca fie cu mâna, fie cu furculița. Eu zic așa: dacă tot e coclintă făcută cu mâinile, mi se pare normal și de bun simț să folosesc mâinile pentru a duce la gură. Slăvit fie Cucu.
Prezenta coclintă „de tărie” a avut în jur de 300 – 350 de grame și, dincolo de aluatul proaspăt, cu textură crocantă, frumos mirositor, a avut din plin brânză și câteva bucăți de pește pe ici pe colo. Pentru doar 33 de lei, e o afacere mai mult decât convenabilă. Ca gust nu mă dă pe spate, dar 100% te poți sătura dintr-o coclintă din asta. E fierbinte, te încălzește și nu te rupe la buzunar. În definitiv, e doar o turtă caldă plină de brânză, la un preț decent.



Coclintă “în frăție”, cu pastramă de vită și brânză | 36 lei
Același aluat, altă mâncare de pește, și nu în sensul bun. Dacă la coclinta de mai sus foaia de coclintă a fost crocantă și perfect coaptă, aici nea Cucu a lăsat coclinta un pic mai mult decât trebuia la cuptor. Asta se traduce prin aluat ars, care a acoperit la nivel de gust toată umplutura. Coclinta asta putea fi umplută cu vita vitelor și brânzica brânzicilor că tot n-ar fi contat. Dezamăgitor.


Coclintă “surâzând”, cu caimac și miere de albine | 32 lei
E oficial unul dintre deserturile mele preferate din București. O surpriză plăcută și binevenită la final de experiență. E o coclintă rece, consistentă, cu un blat lăsat mai gros, perfect copt, puțin molcuț la interior, acoperit de un strat cosistent de caimac și uns din belșug cu miere. O combinație simplă și gustoasă, de împărțit musai la doi. Merită să te ungi pe degete de miere. Există totuși o miiiiiică, mică problemă. Nu cred că e caimac adevărat, pen’ că, din ce știu io, caimacul ăla original necesită muuuult lapte, muuuultă muncă și în nici un caz un desert cu o cantitate atât de mare de caimac n-ar avea cum să coste doar 32 de lei. E mai mult un fel de smântână/mascarpone tartinabil sau în combinație cu altă brânză dulce. Probabil ceva de vaci. Oricum ar fi, e un desert delicios care m-a surprins plăcut. Mișto.




Total Coclintă: 101 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la Coclintă LA CUCU? R: poate doar varianta cu miere și așa zisul caimac.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:
- Am mâncat supă cremă de mici din mici pasați, lapte și cartofi prajiți blenduiți. Unde se găsește în București
- Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
- Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fag, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
- La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
- Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
- Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
- I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
- Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei
- Go GRABit Pastrami Bar & Liberté. Sandwich cu pastramă de vită, hotdog cu fondue de brânză. Desert cu savarine cu alcool, vișine, kirsch și rom
- Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding
- Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.
- Am mâncat la Mint & Ivy, pe Victoriei. Shrimp slider cu sos cocktail și micro salată, cât și Gujoane de pui cu sos honey glaze preparat cu 14 ingrediente. La desert, banoffee și tiramisu. Și negresă. Pomană.
- Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine
- Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone
- Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea
- Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
- Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt
- Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
- Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.
- Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
- Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă
- Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute
- Jungla cu mâncare. FROG. Cu gura plină de quiche cu sparanghel și gorgonzola, portocalopită, pâine cu burduf și pesto, tort pavlova cu caise & mure, și Punch!
- Am lins farfuria. Băcănia Veche – Delicatese & Grădină. Ragu de miel cu găluște transilvănene, quiche cu hribi și desert choco crush
- Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18
- From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
- Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947
- Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă
- De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
- Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.
- Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1
- Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2
- C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
- Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
- Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
- Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth
- My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto
- Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
- Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
- CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
- Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
- Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique
- Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
- Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele
- Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor
- Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
- Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
- Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
- Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
- Umami pastrami în București, la In-House Pastrami & More
- Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană
- Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
- Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
- Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public
- Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
- Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
- Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo
- „Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
- În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
- Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară
- Bistroul ciudățel din București cu cămara într-un Porsche Cayenne. KiCEN Snek Bar și Băcănie
- Un american vinde street food de bâlci inspirat din copilăria sa. The Corndog Caravan a ajuns la București
- Încă o pizzerie mișto în București. Centrale Pizza Bar, de neratat
- Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka
- Viața e ca o cină la Nuky Grill din Berceni. Ori mănânci, ori te temi
- Am mâncat desertul care va cuceri Bucureștiul. Mic dejun prelungit cu Maritozzo, ouă și trufe, la Ou
Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București
Tristuț. Am mâncat la Meana, bucătărie macedoneană, cu sediul în București
Locul ideal pentru cheat day în București: Le Bab Fried Chicken
Panini de București cu aer de Roma, la Mano+Bocca, în Floreasca
Noul Mexican de București: Los Amantes. Cu tacos adevăratos de puerco și margarita cheesecake
Gangnam Pocha în București. Gheare de pui la 50 de lei, țuică cu bere și alte delicatese Sud Coreene
Sandwich-uri celebre și cinstite în București, de la World of Sandwiches, în Amzei
Noul AveForchetta din București. Neoitalian, neomișto și mâncare neodecentă
Kebab cu Revolut. O kebăbărie de neratat din Colentina: OSAJ, în inima străzii, by Hamude Zino
Cel mai bun kebap din București se mănâncă la Balotești. La “A la Turca”, cu lipii fierbinți, proaspăt scoase din cuptor