Am fost acasă la Mița Biciclista

15 nov. 2022
1857 Afișari
Am fost acasă la Mița Biciclista
Maria Coman: Am fost acasă la Miţa Biciclista

Şi o să puteţi să mergeţi şi voi. După 80 de ani, casa celebrei curtezane se va redeschide ca şi hub cultural. Sau stabiliment creativ, cum îi spun cei care se ocupă de proiect. Dar despre asta un pic mai târziu. să o luăm pas cu pas, cum ne-a învăţat şi pe noi preşedintele nostru. 

Miţa Biciclista era o fată de la ţară, pusă pe căpătuială, dacă e să ne luăm după poveştile vremii. Probabil că în vremurile noastre ar fi fost o antreprenoare de succes. A fost, de fapt, şi la vremea ei, doar că lumea era reticentă. Aşadar, a venit de la ţară la Bucureşti şi în scurt timp salonul ei a devenit unul dintre cele mai frecventate din epocă. Ar fi fost preferata multor domni ai momentului, ba chiar ar fi cerut-o în căsătorie regele Manuel al Portugaliei, doar că doamna l-a refuzat. I se spunea Miţa Biciclista pentru că a fost prima femeie care a pedalat în Bucureşti. Îngrozitor, şi-au spus probabil boierii vremii, familiile bune ale Capitalei, doar că nu pare că i-a păsat foarte tare. 

Miţa Biciclista e mai degrabă un personaj legendar, nu ştim prea multe lucruri concret, dar iată, a reuşit să devină influencer încă dinainte ca cineva să îşi pună problema că vor exista influenceri. O plăceau bărbaţii, vă spuneam şi mai devreme, şi se pare că a primit casa din Piaţa Amzei de la regele Ferdinand, un frecvent vizitator al locului. A locuit o vreme la Paris, unde a şi câştigat una dintre celebrele bătăi cu flori, apoi s-a întors în Bucureşti, unde era văzută des la Capşa, la Athenee Palace, împreună cu cei mai cunoscuţi oameni ai momentului. 

Casa pe care i-a dat-o regele era situată – şi este, de fapt, în continuare într-un loc cheie al Bucureştiului. În piaţa Amzei, în buricul târgului, cu vedere şi spre bulevard şi spre piaţă, aproape de aşezământul Brătienilor, la intersecţia deciziilor politice şi ale mondenităţilor. De altfel, intrarea laterală e una acoperită, nimeni nu putea vedea cine cobora din trăsurile sau maşinile ce opreau departe de ochii lumii. Cine voia să fie văzut, însă, ieşea în balconul care atrage şi acum atât de multe priviri. 

Cum e casa? Spectaculoasă. Balul inaugural de săptămâna aceasta va avea loc în saloanele care sunt aproape integral restaurate. Aceleaşi saloane în care se adunau altă dată Octavian Goga, Nicolae Grigorescu, regele Ferdinand, Mina Minovici, dar şi oficialităţi străine. 

Oglinzile sunt cele originale, geamurile sunt cele originale, lemnăria e cea originală, uşile la fel, sobele, tot așa. Pe una dintre ele se şi vede, de altfel, o miniatură a Miţei. Altă sobă e împodobită cu un păun uriaş multicolor. Culmea, toate aceste elemente nu au dispărut în timpul comunismului, când casa a fost locuită de zeci de familii, nici mai târziu, când căzuse în paragină. Ce m-a impresionat? Lumina. Lumina aceea a caselor construite pe vremea când lumina naturală era important să fie captată, cu ferestre mari, cu oglinzi puse pe pereţii opuşi, cu parchet din lemn care reflectă geamurile, cu tavane înalte. Sus, de la mansarda unde a locuit Miţa în ultimii ani, Bucureştiul arată cam ca Parisul, aşa îţi dai seama de ce i se poate spune încă micul Paris. Cu aceleaşi acoperişuri şi, parcă, şi cu aceeaşi atmosferă. 

Faţadele au fost şi ele renovate, iar heruvimii ce privesc deasupra pieţei Amzei de mai bine de un secol strălucesc acum parcă mai ceva ca altă dată. Casa se va deschide cu balurile de anul acesta, iar din 2023 va deveni un stabiliment creativ. Adică va avea o braserie, săli de expoziţie, un cinematograf de artă acolo unde a fost mansarda Miţei. 

M-am bucurat că se întâmplă asta, m-a fascinat povestea Miţei Biciclista şi a casei sale pe care o vedeam de fiecare dată când treceam prin piaţa Amzei şi despre care mi-am imaginat atâtea.  Și mă bucur că e readusă la viață sub forma asta, cred că Bucureștiul merită astfel de locuri.

Nota B365.ro: De la Maria, despre mai multe locuri și lucruri din București și din viață, mai jos:

Cookies