Am fi putut scăpa cu toții de pandemie. Mici detalii care ne-au adus, de fapt, în nebunia în care suntem acum

20 mart. 2021
328 Afișari
Am fi putut scăpa cu toții de pandemie. Mici detalii care ne-au adus, de fapt, în nebunia în care suntem acum

Pandemia de coronavirus a fost cât p-aci să nu se producă, arată un nou studiu, citat de CNN. Cercetătorii care studiază când și cum a apărut virusul în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019. În plus, modelul lor a mai arătat ceva: virusul avea șanse mici să declanșeze o pandemie.

Doar ghinionul și un cumul de condiții din piața alimentară Huanan din Wuhan i-au dat virusului impulsul de care a avut nevoie pentru a se răspândi pe tot globul, au raportat cercetătorii în studiul publicat în revista Science.

„A fost furtuna perfectă – acum știm că virusul a avut nevoie de o breșă sau două pentru a se răspândi în felul acesta”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, care a lucrat la studiu.

El a mai declarat: „Dacă lucrurile ar fi fost cu foarte puțin diferite, dacă persoana care a dus virusul în piața din Wuhan ar fi decis să nu meargă în ziua aceea sau dacă ar fi fost prea bolnavă pentru a ieși din casă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi știut vreodată despre asta”.

Primele infectări – cel mai devreme în octombrie 2019

Echipa a folosit datări moleculare, folosind rata mutațiilor în curs pentru a calcula de cât timp există virusul. De asemenea, au rulat modele pe computer pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi și cum s-a răspândit virusul.

„Studiul nostru a vrut să stabilească de când circulă virusul SARS-CoV-2 în China, înainte de a fi descoperit”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din California.

„Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informații importante: cum s-a răspândit virusul în Wuhan înainte de lockdown, diversitatea genetică a virusului în China și date despre primele cazuri de COVID din China. Combinând aceste informații, am putut stabili mijlocul lui octombrie 2019 ca dată limită la care virusul a început să circule în provincia Hubei”.

Dovezile indică cu tărie că virusul nu ar fi putut circula înainte, spun cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia și din alte țări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul citat de CNN arată însă că doar aproximativ o duzină de persoane au fost infectate în perioada octombrie și decembrie, a spus Worobey.

Studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China și nu în altă parte, potrivit cercetătorilor. De la câteva cazuri la sfârșitul lui 2019, virusul a „explodat” la nivel global. Până acum s-au înregistrat peste 120 de milioane de cazuri de îmbolnăviri și aproape 2,7 milioane de decese.

Studiul nu stabilește ce animal a fost gazda virusului. Dovezi genetice indică faptul că liliecii sunt purtători ai unei variante apropiate de virus și că un alt animal a intermediat trecerea virusului la om.

Am fi putut scăpa cu toții de pandemie

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor urmăresc în mod regulat și raportează cazuri de noi tulpini de gripă care infectează persoane care participă la târgurile în aer liber și interacționează cu porcii, de exemplu. Dar până acum, niciuna dintre aceste infecții nu a dus la o epidemie sau chiar o pandemie.

Este nevoie de o persoană infectată și de mult contact cu alte persoane – cum ar fi pe o piață alimentară superaglomerată. „Dacă virusul nu are norocul să găsească aceste condiții, chiar și un virus bine adaptat poate dispărea”, a spus Worobey.

„Acest lucru îți dă o altă perspectivă – astfel de evenimente probabil au loc mult mai des decât știm noi. Doar că pur și simplu nu au această finalitate și nu aflăm niciodată despre ele”.

În schimb, s-a întâmplat cu COVID-19. În modelele rulate pe computer de cercetători, virusul s-a dezvoltat doar aproximativ 30% din timp. În restul timpului, modelele arată că ar fi trebuit să dispară după ce a infectat câțiva oameni.

„Ceea ce s-a întâmplat aici – virusul a infectat un număr mic de oameni în octombrie, noiembrie și decembrie 2019, până când a ajuns în piața alimentară din Wuhan”, a explicat Worobey. Este probabil că piața nu e locul unde s-a produs prima infecție, ci locul unde infectările s-au amplificat.

Mici detalii care ne-au adus, de fapt, în nebunia în care suntem acum

Având în vedere perioada foarte scurtă de timp de când a apărut viusul, este remarcabil faptul că a fost identificat atât de repede, a spus Worobey. La sfârșitul anului 2019, în decembrie, se discuta despre posibilitatea de a fi descoperit un nou virus, iar în ianuarie 2020 fusese deja secvențiat și caracterizat.

Totuși, era prea târziu, probabil din cauză că virusul nu este destul de mortal. Primul virus SARS a omorât circa 10% din victimele sale în timpul pandemiei din 2002-2004, înainte de a fi oprit în urma unui efort concentrat la nivel global.

„Noi, comunitatea științifică, eram conștienți de potențialul pandemic al unui patogen cu virulență moderată, dar foarte transmisibil. Însă sistemul nostru de a raporta bolile este condiționat în a detecta virusuri la pacienți spitalizați sau decedați. În mod clar, acest lucru nu a fost de ajuns pentru a opri COVID-19”, a explicat Joel Wertheim pentru CNN.

Cookies