Am aflat ce-i cu “Vineri 13”: toate-s legate de inflație, nu de pisica neagră care-a fătat în București I De ce-au vrut bancherii-templieri să ținem bine minte ziua de azi

13 mai 2022
238 afișări
Am aflat ce-i cu “Vineri 13”: toate-s legate de inflație, nu de pisica neagră care-a fătat în București I De ce-au vrut bancherii-templieri să ținem bine minte ziua de azi
Am aflat care-i treaba cu “Vineri 13”: toate-s legate de inflație, nu de pisica neagră care-a fătat în București I De ce-au vrut bancherii-templieri să ținem bine minte ziua de azi

Azi este Vineri 13. Dincolo de superstiții, de pușchea pe limbă, de pisica neagră mi-a tăiat calea, ce mă fac,  fatalitate!, un lucru este cert: cota inflației înregistrează procente-record. Ce legătură are asta cu Cavalerii Templieri, bancherii timpurilor lor? De ce a pornit de la ei superstiția asta legată de Vineri 13, care datează fix din anul 1307, adică hăt departe? De ce au dorit războinicii-călugări-cruciați să ținem bine minte ziua de Vineri 13, ziua în care au fost arestați, torturați și jefuiți? Totul se învârte în jurul banilor.

vineri, 13

Ce este o superstiție? Nimic altceva decât o credință primitivă în spirite bune sau rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice. Cică Vineri 13 este o zi primejdioasă în care se întâmplă numai nenorociri. Sau nu. Cică fatalitatea apare atunci când a 13-a zi a lunii din calendarul gregorian cade într-o vineri; un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13.

Până și Tupak a fost împușcat într-o zi de Vineri, 13

Într-o zi de Vineri 13 a murit Tupak, 2Pac când un dușman misterios l-a împușcat pac, pac, pac,pac, că de patru ori a tras ticălosul în idolul rapperilor de pretutindeni. Ucigaș care nici în ziua de azi nu a fost prins. Al 13-lea la Cina cea de Taină a fost Juda Iscarioteanul, trădătorul, numai că nu știm deloc precis dacă Isus a rezervat o masă la cel mai bun restaurant din Grădina Ghetsimani pentru cei 12 apostoli într-o seară de vineri.

adam, si, eva
Cică Adam și Eva ar fi fost alungați din Rai într-o zi de 13. Foto credit Wikimedia.

Cică Adam și Eva ar fi fost alungați din Rai într-o zi de 13

Adam și Eva ar fi fost alungați din Rai într-o zi de 13, dar unde scrie în Biblie asta? Cică asta e ziua în care trebuie să te ferești de pisicile negre, să nu verși sarea pe masă, să scuipi în sân de dimineața până seara că altfel, în noaptea de vineri 13 spre sâmbătă 14, te transformi în broască râioasa. În opoziție cu vineri 13, ziua de 12 ar fi numărul perfect norocos. Că 12 au fost apostolii, 12 sunt semnele zodiacale. Nordicii au și ei chestia asta cu Vineri 13, pentru că zeul lor viking Loki a redus numărul zeilor la 13, în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-l ucidă pe fratele Balder, zeul luminii, al bunătății și al bucuriei.

thor, zeu, scandinav
Thor si Ciocanul său. Foto credit El-grimlock.deviantart.com
Al 13-lea zeu al scandinavilor a fost ucis într-o zi de Vineri, 13

Bine, Loki ăsta este destul de simpatic. Loki, Zeul focului și al magiei în mitologia scandinavă poate lua forme animale sau umane. Viclean și malefic a reușit chiar să-i fure ciocanul lui Thor și după asta s-a tranformat într-un somon ca să nu dea ciocanul înapoi. Bravo, Loki, bravo somon! Ai făcut asta într-o zi de vineri 13, că altfel dacă te prindea Thor că vrei să-i furi ciocanul într-o zi de 12, nici zeițele Iduun și Freya nu mai puteau să te scape.

Într-o zi de Vineri 13, Regele Filip cel Frumos a început prigoana împotriva cavalerilor templieri

Dar, totuși, ce au avut cu numărul 13, cu Vineri 13? De ce nu a contabilizat cineva și zilele de Joi 12, în care s-au întâmplat lucruri bune, și s-au chitit numai pe Vineri 13? Că sigur există oameni care au câștigat la LOTO într-o zi de Joi 12. De unde a început toată țăcăneală asta cu Vineri 13?  Cu date istorice, cu documente clare, toată tărășenia a pornit de la Cavalerii Templieri, de la avere, de la bani. În octombrie, anul 1307, într-o zi de Vineri 13, Regele Filip cel Frumos, Filip al IV-lea al Franței a început prigoana împotriva Cavalerilor Templieri, cu minciuni și procese, numai și numai ca să le ia averea.

cavaler, templier
În octombrie, anul 1307, într-o zi de Vineri 13, Regele Filip cel Frumos, Filip al IV-lea al Franței a început prigoana împotriva Cavalerilor Templieri, cu minciuni și procese, numai și numai ca să le ia averea. Foto credit Wikimedia-Commons Creative Free.
Templierii, cămătarii regilor și ai Papilor

Soldații sărmani ai lui Christos și ai Templului lui Solomon”– ”Paupereres Commilitones Christi Templique Solomonici”- au fost un ordin militar religios care s-a transformat într-o adevărată corporație multinațională, cu filiale în toate țările Europei. Templierii au inventat scrisoarea de credit, adică se ducea pelerinul la Jerusalim și nu mai umbla cu bani la el; prezenta numai o dovadă la banca templierilor și primea cash. Cavalerii aveau sate, păduri, moșii, terenuri, mănăstiri, porturi, castele și erau bancherii regilor și ai papilor, cămătarii lor. Când se întorceau din Orient aduceau corăbii cu mirodenii, țesături, tămâie și uleiuri în Europa, și așa, își sporeau bogățiile.

templieri, cavaleri
Marele Maestru al Cavalerilor Templieri: “Să fiți blestemați până la al 13-lea neam”. Foto credit Wikimedia.
Marele Maestru al Cavalerilor Templieri: “Să fiți blestemați până la al 13-lea neam”

Regele Filip cel Frumos, datornic la templieri, l-a arestat pe Marele Maestru Jaques De Molay și pe toți frații lui din Franța și i-a acuzat de sodomie, erezie, magie neagră, idolatrie. Toată bogăția fabuloasă le-a fost confiscată într-o zi de Vineri 13. Marele Maestru Jaques De Molay a fost ars pe rug în luna martie 1314, pe o mică insula din mijlocul Senei. Se spune că, de pe rug, a aruncat acest blestem: “Tu, Papa Clement, tu mare Inchizitor și tu, Rege Filip, într-un an vă chem la Judecata lui Dumnezeu. Să fiți blestemați până la al treisprezecelea neam”.

vineri, 13

Cavalerii au vrut să se asigure că nimeni nu va uita ziua în care au rămas făra bani

Blestemul s-a prins și în același an a murit, în luna aprilie, Papa Clement. Filip cel Frumos s-a dus la ceruri în noiembrie, la vârsta de 46 de ani, iar cei trei fii ai lui au murit și ei la scurt timp, fără a avea urmași. Cavalerii au vrut să se asigure că nimeni nu va uita ziua în care au fost arestați. Pentru Filip cel Frumos blestemul chiar s-a împlinit până la a 13-a generație. Fiul său, Ludovic al X-lea, decedat otrăvit. Fiul său, Ioan I Postumul, mort otrăvit chiar în ziua încoronării. Filip al V-lea, al doilea fiu, mort otrăvit. Carol al V-lea, mort otrăvit. Eduard de Woodstock, Prințul Negru, mort în bătălie. Richard al II-lea, asasinat în temniță. Henric al IV-lea, otrăvit. Hernric al V-lea, mort de dezinterie. Henric al VI-lea, asasinat în Turnul Londrei. Eduard al IV-lea, mort în condiții necunoscute. Eduard al V-lea, ștrangulat în Turnul Londrei. Richard al III-lea, decedat în condiții violente în bătălia de la Bosworth.

Ce putem face astăzi, Vineri 13, ca să combatem inflația, să ne păstram banii, să nu o luăm pe urma templierilor? Să bem ceai de tei, să nu ne mai gândim că Diavolul este chiar atât de negru, să economisim și să ne luăm al 13-lea job. De un om cu 13 joburi nimeni nu se poate atinge, niciun rug aprins, nicio pisică neagră.

Cookies