„Am adormit cu capu’ pe câine, realizezi? Ce urmează, să ațipesc cu nasu-n tigaia de cartofi prăjiți?” Cea mai simpatică bucureșteancă disperată de nesomn, la coadă la Mega

08 apr. 2024
920 afișări
"Am adormit cu capu' pe câine, realizezi? Ce urmează, să ațipesc cu nasu-n tigaia de cartofi prăjiți?" Cea mai simpatică bucureșteancă disperată de nesomn la coadă la Mega | Fpoto simbol; credit: Andrea Piacquadio/Pexels

Știți cum e la coadă la Mega atunci când se întâmplă să fie coadă…

Ba se mai plictisește copilul unui client și începe bombăne că îi e foame și îi e poftă și el să vrea să guste ACUM din coșul de cumpărături,  mai apare o doamnă arțăgoasă cu un cărucior plin ochi care se rățoiește din senin la puștiul cu un sendviș și-un suc în mână, care e înaintea ei la coadă și „nu se simte” să-i cedeze ei locul în față, deoarece „are o vârstă și tineretul din ziua de azi nu mai știe, domnule, ce e respectu”.

Iar puștiul, senin și extrem de politicos, îi subliniază evidența: «Pot să vă înțeleg, dar știți, eu am două produse, dumneavoastră două mii. Care ar fi logica? Știu că e enervant la coadă, dar să știți că și eu am avut o zi cam nasoală. M-am trezit devreme, pe la 6… Am fost la școală, la meditații, apoi la antrenament și acum, mă așteaptă mama să-l scot pe frate-miu ăla micu’ cu bicla»… O altă doamnă de la coadă nu se poate abține și începe să aplaude, altcineva râde, doamna arțăgoasă se încruntă.

Aparent, nimeni nu ține cu ea, de la casieră și clienți până la paznic.

Bucureșteancă disperată de nesomn și povestea ei aflată la o coadă la Mega

Deocamdată, fiindcă e schimb de tură și coada e de vreo 7 persoane, se aude telefonul persoane cu numărul 6 (eu fiind numărul 5). Sună dubios, ca navă extraterestră care aterizează de urgență într-o poieniță unde behăie oi.

La început, nu se deslușesc cuvinte. E așa, mai degrabă un murmur, așa cum răzbate el când ești în supermarket, ai timp de vorbit la telefon și te preocupă să nu deranjezi pe nimeni.

Doar că subiectul e important, în fața bucureștencei simpatice e și doamna arțăgoasă care a cumpărat juma de Mega, deci timpul de așteptare e lungit, oricât de zvârlugă ar fi casiera. Și discuția se aprinde treptat, până când femeia varsă tot năduful la telefon:

Soro, sunt muci de nesomn! Care că n-am mai dormit un somn bun de juma de an. Și evident că sunt veșnic obosită… dar știi ce e mai enervant? Nu adorm când pun capul pe pernă, în schimb mă lovește somnul brusc și oriunde. Ieri, am ajuns mai devreme acasă, că mai aveam de lucrat o chestie complicată și mi-am zis eu în capu’ meu că e mai bine în liniștea sufrageriei… Intru pe ușă, câinele leșină de mirare și fericiere, îl iau în brațe să-l mângâi și mă pomenesc că scâncește. Nu numai că ADORMISEM CU CAPU” PE CÂINE, dar nici nu mi-am dat seama că am adormit! Și, săracu’, o fi fost el bucuros că mă vede acasă, dar nu părea bucuros că-l storcoșesc! Deci, ce urmează? Să mă apuc să-mi fac niște cartofi prăjiți și să cad cu capu-n tigaie ca, doamne ferește, narcolepticii? (râde un pic)

Când a ajuns cu supărarea la cartofii prăjiți, mie mi-a venit rândul la casă și, oricât parcă aș fi vrut să mai aud (recunosc, fiindcă mă recunosc așa de bine, parcă nesomnul ei e frate geamăn cu nesomnul meu!), m-am apucat să înșir cumpărăturile în ritm alert, ca să fac față în timp real scanării produselor (era de serviciu casiera-rachetă!).

O problemă ridicată la coadă la Mega e, de fapt, una dintre marile probleme ale vieții moderne

În marile orașe, în general, dar problema se răspândește cu repeziciune peste tot, somnul prost, nesomnul sau chiar insomnia alcătuiesc o triadă teribilă în ceea ce se cheamă sănătatea publică.

Ritmul nostru circadian a pățit grav scurtcircuit cam de pe când a intrat becul în viețile noastre: creierul vede lumină și crede că e zi, restul corpului resimte oboseala cotidiană și vrea la somn, dar creierul e șeful și de aici conflict. Iar becul e nimica toată, căci mai avem televizoare, telefoane mobile cu care „adormim” în mână, plus te miri ce gadgeturi care ne țin subtil, dar ferm, în priză.

Aproape că nu există om modern (din societatea asta modernă și activă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână) care să nu fi suferit, măcar o dată în viață, de o tulburare de de somn. Iar problemele cu somnul declanșează reacții în lanț care afectează profund calitatea vieții. 

Sunt studii tot mai multe și mai dese care ne spun că, de fapt, trăim o epidemie de insomnie, ceea ce e extrem de îngrijorător, pentru avem nevoie de somn bun dacă vrem sănătate fizică și psihică bune.

Somnul insuficient, epidemie de sănătate publică

La nivel global, somnul insuficient este răspândit în toate grupele de vârstă și este considerat  a fi o epidemie de sănătate publică, adesea nerecunoscută, și subraportată, dar care are costuri economice destul de ridicate.

Problemele de somn dereglează profund întregul organism. Duc la o incidență crescută a morbidității cardiovasculare, cresc riscul de diabet zaharat și de obezitate, provoacă sincope în funcțiile cognitive, sunt responsabile de multe accidente rutiere și de accidente de muncă.

Puștii insomniaci pot fi supraponderali și pot suferi de simptome depresive. Și nici adulții insomniaci nu se simt deloc mai bine.

Și-atunci, ce e de făcut? Că nu e ca și cum ar fi singura problemă cu care ne confruntăm în agitația unei vieți atât de agitate cum e viața în București. Fiindcă toate se adună unele peste altele, ca un complot care neobosit care țintește la nesfârșit să ne zdruncine starea de bine. Mâncăm aiurea, dormim aiurea, muncim enorm și mai așteptăm în intersecție și vreo 7 semafoare, când să ne vuiască în minte sunet de clxoane și trei ore după ce-am scăpat de trafic infernal.

Dacă vreți răspunsuri și prime soluții – sau poate vreți să vorbiți cu cineva care trece prin aceleași lucruri ca și voi – în oraș e o conferință care poate fi de mare folos.

#ReFericirea – ce poți face ca să ne te mai lase nervii la coadă la Mega

Conferința ReFericirea, care ajunge acum la cea de a doua ediție, este un eveniment organizat, în București, de Smart Living și aduce laolaltă specialiști care îți vor oferi informații utile despre cum poți să faci mai ușor față provocărilor de zi cu zi care sunt multe și te pot transforma cu ușurință într-un insomniac.

Cei patru specialiști au ani de interacțiune cu pacienții, experiență ce le permite să aibă o abordare complexă asupra domeniilor în care activează și sunt:

  • Iulia Barca – psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și are specializare în metoda de lucru Compassionate Inquiry dezvoltată de Gabor Mate.
  • Dr. Iulia Roșu Panțuru – medic specialist dermatologie și estetică medicală și a participat la mai multe congrese naționale și internaționale și a urmat numeroase cursuri, traininguri, workshopuri în diverse subdomenii ale dermatologiei, atât clinice, cât și chirurgicale și estetice. Crede în conceptul Beautiful aging, în îmbătrânirea frumoasă, grațioasă, care să ne permită să ne păstrăm frumusețea și unicitatea naturale în fiecare etapă a vieții noastre.
  • Dr. Ruxandra Pleșea – medic specialist în nutriție, diabet zaharat și boli metabolice, implicată în Proiectul Nutirgentica: “Nutriția personalizată în funcție de profilul genetic”, cu o multitudine de studii în țară și în străinătate în domeniul nutriției, diabetului, terapiilor anti-aging.
  • Dr. Oana Deleanupneumolog specializat în somnologie și co-fondator al Clinicii Somnolog. Este membră în Consiliul Societății Române de Pneumologie, iar de-a lungul timpului a participat la cursuri și stagii de formare la universități și institute de cercetare din România și din Străinătate.

Conferința are loc la Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Sala de Bal (etaj 3), strada Ion Ghica. nr. 4, București (zona Universitate).

Detalii despre eveniment și bilete se găsesc AICI.

Cookies