Alți doi torționari, deconspirați de IICCMER. Ar fi vinovați de moartea a 200 de deținuți

de:
30 iun. 2016
0 Afișari
Alți doi torționari, deconspirați de IICCMER. Ar fi vinovați de moartea a 200 de deținuți

Numele celor doi din lista de persoane suspectate pentru comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist, despre care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a strâns date, au fost anunţate într-o conferinţă de presă, sub rezerva prezumţiei de nevinovăţie, informează news.ro.

 

Cei doi torţionari sunt Marian Petrescu, fost comandant al unor colonii de muncă şi penitenciare în timpul regimului comunist, responsabil de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a 104 de deţinuţi politic şi Gheorghe Boştină, fost locţiitor politic, responsabil de decesul a 100 de deţinuţi politic, potrivit IICCMER, care a depus sesizări penale pe numele celor doi.

De asemenea, IICCMER a lansat un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor deshumate în campania de săpături derulată de IICCMER la Periprava în perioada 2015 – 2016.

În aprilie 2013, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964.

Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal.

Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, în 10 februarie, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.

Cookies