ESENTIAL

Alţi bani pentru biserici: 2.000.000 de euro de la Chiliman, din banii Sectorului 1

Hotărârea privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi unor obiective de investiţii din cadrul Programului de reabilitare, consolidare şi restaurare lăcaşuri de cult” a fost aprobată cu majoritate de voturi în Consiliul Local Sector 1 chiar dacă 8 din cei 24 de consilieri prezenţi au votat împotrivă sau s-au abţinut să voteze.

Potrivit deciziei Consiliului Local Sector 1, costurile de reabilitare a celor cinci biserici incluse în program sunt estimate de autorităţi la suma de 8.341.348 de lei (1.986.035 euro).

Cei mai mulţi bani vor fi investiţi pentru refacerea finisajelor exterioare ale Bisericii „Sfânta Vineri” din cartierul Pajura, în acest caz suma totală fiind în cuantum de 3,86 milioane de lei (919.000 euro).

B365.ro vă prezintă, mai jos, lista obicetivelor de investiţii cuprinse în programul de reabilitare a lăcaşurilor de cult de pe raza Sectorului 1.

– lucrări finisaje interioare-exterioare şi împrejmuire Biserica Învierea Domnului – 2.203.275 lei

– lucrări finisaje exterioare Biserica Sfânta Vineri – Pajura – 3.868.764 lei

– lucrări finisaje exterioare Biserica Sfântul Apostol Andrei – 504.388 lei

– construire clopotniţă şi împrejmuire Biserica Sfântul Apostol Andrei – 596.448 lei

– lucrări restaurare, finisaje interioare-exterioare şi împrejmuire Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi – 1.166.473 lei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local Sector 1, aleşii locali au mai aprobat şi un alt proiect care prevede „acordarea unui ajutor financiar în valoare de 290.541 lei Bisericii Sfântul Nicolae Dintr-o Zi în vederea finalizării lucrărilor de restaurare a icoanelor şi a iconostasului”. Documentul a fost validat cu 18 voturi pentru şi 3 abţineri.

Sume consistente şi pentru Catedrala Neamului

Recent, Primăria Capitalei a alocat pentru viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului suma de 10 milioane de lei. Pentru această contribuţie, edilul-şef- Sorin Oprescu a cerut ca în lăcaşul de cult să fie o strană unde să scrie “Primăria Municipiului Bucureşti”.

Patriarhia va primi finanţare pentru Catedrala Neamului şi de la Consiliul Local al Sectorului 3. Primăria condusă de democrat liberalul Liviu Negoiţă va contribui în acest an cu 5 milioane de lei (1,2 milioane euro) pentru continuarea lucrărilor de construcţie la Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu de la UNPR a contribuit şi el anul trecut cu 10 milioane de lei, iar Guvernul României a alocat de asemenea suma de 10 milioane lei pentru ridicarea lăcaşului de cult.

Catedrala va fi construită pe Dealul Arsenalului din Sectorul 5, la intersecţia dintre Calea 13 Septembrie şi str. Izvor, cu o investiţie estimată la 400 milioane euro. B365.ro a prezentat în exclusivitate funcţiunile complete ale Catedralei cu turlă zgârie-nori: cel mai înalt punct al lăcaşului de cult va fi situat la 100 de metri deasupra pământului, catedrala fiind dotată cu două săli polivalente la subsolul construcţiei, cafenea şi autoservire la demisol, la care se adaugă mai multe apartamente amplasate la peste 55 de metri înălţime, ce oferă înalţilor prelaţi o privelişte panoramică asupra Bucureştiului. VEZI DETALIILE PROIECTULUI


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button