Alte patru cutremure în Oltenia, într-o singură noapte. INFP: Au fost peste 540 de replici ale seismelor din Gorj, se pot produce replici de intensitate mai mare

18 feb. 2023
195 Afișari
Alte patru cutremure în Oltenia, într-o singură noapte. INFP: Au fost peste 540 de replici ale seismelor din Gorj, se pot produce replici de intensitate mai mare
Alte patru cutremure în Oltenia, într-o singură noapte. INFP: Au fost peste 540 de replici ale seismelor din Gorj, se pot produce replici de intensitate mai mare | Sursa foto: INFP

După cele două cutremure de magnitudine peste 5 care s-au produs în ultimele zile din județul Gorj, activitatea seismică în Oltenia rămâne intensă, transmite, printr-un comunicat, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

INFP: Cutremurele din Oltenia au avut peste 540 de replici

Specialiştii INFP anunță că trei dintre replicile de până acum au avut magnitudine peste 4, iar alte patru cutremure s-au produs doar în noaptea de vineri spre sâmbătă. În total, până în prezent au fost înregistrate peste 540 de replici. 

Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML),  și până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML,

  • Cutremur de  4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km;
  •  Cutremur de 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km;
  •  Cutremur de 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km.

INFP mai anunță că, în zonă, se înregistrează și acum activitate seismică:

 În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 și 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici. Menționăm că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă, în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală.

INFP: Nu excludem posibile replici mai puternice ale cutremurelor din Oltenia

În același timp, specialiștii INFP subliniază că este vorba despre o activitatea seismică înregistrată după cele două cutremure se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal și estimează că va continua timp de aproximativ o lună:

Ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice.

INFP anunță că toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara, din județul Gorj, sunt operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP:

Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilitățile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie.

Specialiștii INFP monitorizează în continuare cu atenție activitatea seismică din Oltenia

Cookies