În București există un caz special de „trotuar-parcare”, în diferite zone ale orașului. Șoferii parchează neregulamentar oriunde văd un loc, iar pietonii sunt obligați să facă slalom printre mașinile parcate pe trotuar, pe spațiul dedicat exclusiv lor.
Într-un video surprins de reprezentanții „Vrem schimbare” se poate observa cum o mamă este nevoită să scoată căruciorul cu copil pe carosabil. Aceștia au observat că Poliția Locală S1 a trecut prin zonă, șoferul a fost amendat, dar mașina nu a putut fi ridicată de pe trotuar. De ce? Nu există suficiente echipaje, recunosc autoritățile.
Într-o postare pe Facebook, „Vrem schimbare” vorbește despre o situație des întâlnită în București:
Persoane cu cărucior cu copil care sunt obligate să circule pe carosabil și să-și pună viața în pericol din cauza șoferilor care aleg să încalce legislația rutieră și să blocheze trotuarele abuziv și ilegal.
Reprezentanții comunității spun că Poliția Locală Sector 1 a fost în zonă (Bd. Alexandru Ioan Cuza, nr 6), a amendat șoferul care a parcat neregulament, dar nu a dispus măsura ridicării mașinii, astfel că problema nu a fost rezolvată. Trotuarul a rămas blocat în continuare, iar pietonii au fost obligați să meargă pe carosabil.
„Vrem schimbare” spune că au sunat la dispecerat și au întrebat de ce nu s-a dispus ridicarea mașinii sancționate:
Am aflat că Poliția Locală Sector 1 are doar 2 echipaje pentru ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, iar în cazul de față agenții nu au considerat că merită eliberat trotuarul.
Colac peste pupăză, aceste două echipaje care se ocupă cu ridicare autoturismelor au program de lucru până la ora 16:00. Practic, după această oră, nu se mai eliberează trotuarele blocate de mașini.
Nu că le-ar elibera până la ora 16:00, dar..
Coomunitatea „Vrem schimbare” trage un semnal de alarmă și face apel către primarul Sectorului 1, Clotilde Armand:
vă rugăm să vă aplecați serios asupra acestor situații din ce în ce mai frecvente în Sectorul 1. Este un lucru bun sunt aplicate sancțiuni, ca Poliția Locală Sector 1 a pus la dispoziția cetățenilor un număr de WhatsApp pentru sesizarea rapidă și facilă a diverselor situații din sector, dar este nevoie de o reală eliberare a trotuarelor și a spațiului public. În majoritatea cazurilor se dispune doar sancționarea, iar obstacolul ramane.. obstacol.
Trotuarele sunt căi de acces dedicate exclusiv persoanelor care se deplasează pe jos.