ARHIVA B365

Alina Gorghiu, audiată ca martor în dosarul lui Vlasov UPDATE

Mihail Vlasov este acuzat că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

„După cum știți, am fost martoră în dosarul legat de inițiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției către Camera de Comerț și Industrie. Au fost câteva minute care țin de obligația mea cetățenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice speță ești solicitat. Și dacă vedeam un accident pe stradă, să știți că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost niște declarații scurte, pentru că nu cunosc despre speța în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura, cum se semnează o inițiativă, a fost respinsă această inițiativă. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se impută unui coleg deputat„, le-a spus Alina Gorghiu jurnaliștilor, la ieșirea din sala de judecată, citată de Agerpres.

Gorghiu a recunoscut că a vorbit cu Mihail Vlasov de câteva ori într-un an. „Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, așa cum încearcă unii să spună”, a adăugat ea.

„Această inițiativă legislativă nu mi-a fost dată sau sugerată de către cei de la Camera de Comerț, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu această inițiativă. Nimic senzațional în ea. Îmi pare rău că o inițiativă parlamentară semnată cu bună-credință de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru că alții au înțeles să facă și alte lucruri în cauză. Nu știu dacă este adevărat sau nu. Este obiectivul instanței să constate dacă este sau nu adevărat acest lucru. Eu mi-am făcut datoria. Am depus această mărturie”, a spus Alina Gorghiu.

În sala de judecată, Alina Gorghiu a relatat că fost solicitată de către deputatul Florin Iordache să susțină acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comerțului în subordinea Camerei de Comerț.

Inițiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu. Dacă mă întrebați ce prevede proiectul, nu pot să dau foarte multe detalii. Nu am înțeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituție publică, mai ales că anterior Registrul Comerțului a fost în competența camerelor de comerț. Știu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât și la deputați. Nu știu dacă am informat grupul PNL despre susținerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atât timp cât nu se cer anumite lucruri. Nu există nicio interdicție pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici și să le transforme în inițiative legislative, atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură”, a declarat Gorghiu.

Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iași și fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Procurorii susțin că, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat ‘Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului’.

„Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR”, afirmă DNA.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț și Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button