Alin Stoica intervine în criza gunoaielor din Sectorul 1: „Analizăm posibilitatea declanșării stării de alertă”

04 iun. 2021
49 Afișari
Alin Stoica intervine în criza gunoaielor din Sectorul 1: „Analizăm posibilitatea declanșării stării de alertă”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a ținut vineri o conferință de presă în cadrul căreia a discutat pe marginea crizei gunoaielor din Sectorul 1, unde primarul de sector Clotilde Armand a cerut declanșarea stării de alertă după ce Romprest a refuzat din nou ridicarea gunoaielor de pe străzi.

Războiul gunoaielor din sectorul 1 este departe de final. Alin Stoica, prefectul Capitalei, a intervenit vineri în cadrul unei conferințe de presă pe tema scandalului gunoaielor din Sectorul 1, prilej cu care a precizat că autoritățile nu exclud din calcul propunerea inițiată de Clotilde Armand, și anume instaurarea stării de alertă.

Analizăm posibilitatea de a fi de acord cu declanșarea unei stări de alertă la nivel local, în Sectorul 1. starea de alertă ar fi motivată de situația cu deșeurile neridicate de la populație, de prestatorul de servicii.

În acest moment, am luat legătura cu factorii de decizie pe parte sanitară și de mediu, am solicitat și DSP și DSVSA și Gărzii de Mediu să facă o analiză, să ne prezinte analiza respectivă și drept urmare în funcție de ceea ce zic și dumnealor, putem să răspundem Sectorului 1 dacă este sau nu cazul să dăm curs unei astfel de solicitări”, a declarat Alin Stoica, potrivit Antena 3.

De ce este nevoie pentru declanșarea stării de alertă, potrivit lui Alin Stoica

Întrebat de reporteri dacă există cadrul legal pentru declanșarea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor, prefectul a explicat că este necesară realizarea unei analize pentru a vedea dacă este identificat un risc real la adresa cetățenilor din sector.

„La momentul de față, trebuie să se identifice un risc real la adresa sănătății populației sau la funcționarea unei instituții, de aceea m-am adresat autorităților respective, sanitare și de mediu.

Dacă vor realiza analiza și vor constata că există un pericol real, atunci, pe baza analizei, se va decide”, a precizat Alin Stoica.

Starea de alertă ar fi o soluție de moment, este de părere ministrul Mediului, Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că declararea stării de alertă în sectorul 1  din cauza crizei gunoaielor este o soluție de moment, și că cel mai important lucru îl reprezintă prestarea în continuare a serviciului de salubrizare de către Romprest.

„Am vorbit zilele acestea de mai multe ori cu dna. primar. Știu care este situația.

Știu că este o situație complicată din punct de vedere juridic, dar din punctul nostru de vedere, al ministerului, cel mai important lucru este ca serviciul de salubrizare să fie prestat în continuare, în ciuda faptului că cele două entități au o dispută juridică.

Vom avea săptămâna viitoare o întâlnire pe această temă pentru a ne asigura că serviciul este prestat în continuare, deșeurile, gunoaiele nu rămân pe stradă”, a explicat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a subliniat și faptul că este o situație care a mai fost întâlnită în București, și că stara de alertă pe raza Sectorului 1 ar fi doar o soluție temporară.

„Am mai avut o situație similară într-un sector unde s-a închis o stație de sortare. Ajută pe moment această intrare în stare de alertă, până la trecerea la o bază nouă contractuală juridică”, a mai spus Tanczos Barna.

Clotilde Armand a cerut, vineri, instaurarea stării de alertă în Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat vineri că a cerut Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă să trimită Prefecturii Capitalei o adresă prin care să declare „starea de alertă” din cauza situaţiei sanitare din Sectorul 1, provocată de neridicarea gunoaielor de către Romprest.

„Am solicitat Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă să înainteze Prefecturii Municipiului Bucureşti o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situaţiei sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 cauzată de şantajul şi suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate.

În paralel, am purtat discuţii cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 şi am ajuns la un acord. Am aflat că staţiile de sortare şi-au redeschis porţile începând de astăzi dimineaţă pentru a primi gunoiul colectat de Romprest.

Aceste staţii erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăţilor făcute de Primăria Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

 

Cookies