FIT CITY

Alimentele nu au aşa multe E-uri pe cât se crede. ANSVSA: Doar 12 probe din 4.137 au fost găsite neconforme

În preparatele din carne a fost monitorizată prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari prin teste de laborator la 1.826 probe, dintre care 6 probe au fost neconforme (0,33 %) în privinţa conţinutului de nitriţi şi fosfaţi, scrie Agerpres.

De asemenea, în produsele de origine non-animală (muştar, boia, conserve de legume şi fructe, paste făinoase, ketchup, băuturi nealcoolice, etc) a fost monitorizată prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari prin teste de laborator la 2.311 probe, dintre care 6 probe au fost neconforme (0,26 %) din punct de vedere al conţinutului în substanţe conservante, respectiv benzoaţi, acid sorbic şi sorbaţi, sulfiţi.

„În toate cazurile în care, în urma determinărilor de laborator, s-au constatat neconformităţi privind depăşiri ale limitelor admise sau etichetare necorespunzătoare a produselor, au fost iniţiate şi transmise notificări prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAFF). În urma notificărilor, DSVSA judeţene au anunţat atât producătorii cât şi comercianţii, iar produsele respective au fost retrase de la comercializare şi dirijate spre neutralizare, sub supraveghere sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor”, a precizat ANSVSA.

Aditivii alimentari (E-urile *) sunt substanţe adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. În România, instituţia competentă pentru domeniul aditivilor, enzimelor şi aromelor alimentare este Ministerul Sănătăţii, iar reglementarea se face conform prevederilor Ordinului Comun al Ministerului Sănătăţii şi Familiei, Ministerului Agriculturii Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438 din 18 iunie 2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman.

Litera „E” simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum 6 ani şi au fost atestate la nivelul Uniunii Europene, conform cadrului legislativ adoptat de către cele 27 de state membre.

ANSVSA precizează că nu există aditivi alimentari interzişi. „Dacă o substanţă este aditiv alimentar, atunci ea este permisă, fapt susţinut de studii ştiinţifice îndelungate şi aprofundate. Trebuie menţionat că, gravitatea oricărui efect secundar asociat cu o substanţă chimică folosită ca aditiv alimentar, în cazul în care aceasta este autorizată a fi folosită în alimente, este de obicei, direct legată de doză”, menţionează Autoritatea Veterinară.

Utilizarea acestor substanţe are rolul să ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, să îmbunătăţească conservarea sau stabilitatea unui aliment sau să-i îmbunătăţească proprietăţile organoleptice, dar şi să conserve calitatea nutritivă a produsului alimentar.

Aditivii alimentari permişi a fi utilizaţi înainte de 20 ianuarie 2009 fac la ora actuală subiectul reevaluării de risc de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

Astfel, majoritatea coloranţilor alimentari au fost supuşi până la sfârşitul anului 2011 procesului de reevaluare a aditivilor alimentari, conform Regulamentul CE nr.257/2010, alţi coloranţi având termen de reevaluare până la sfârşitul anului 2015.

De asemenea, pentru aspartam se află în studiu avansat reevaluarea datorită noilor publicaţii ştiinţifice, iar termenul prevăzut este septembrie 2012. Conservanţii, antioxidanţi, glutamaţi, dioxid de silicon vor fi reevaluaţi în anii 2015-2016, alţi îndulcitori până la sfârşitul anului 2020 şi alţi aditivi alimentari, până la sfârşitul anului 2018.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button