Creierul uman se dezvoltă cu repeziciune în primii ani de viaţă, iar alimentaţia din această perioadă influenţează considerabil viitoarele abilităţi cognitive, au demonstrat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol. Copiii care consumă cantităţi coniderabile de hrană procesată la vârsta de trei ani ajung să aibă un IQ mai scăzut până la vârsta de 8 ani, potrivit cercetătorilor britanici.
Ei au analizat date legate de 3.966 de copii, născuţi între anii 1991 şi 1992, a căror alimentaţie a fost monitorizată cu ajutorul unor fişe de către părinţii lor la vârstele de 3, 4, 7 şi 8 ani şi jumătate. IQ-ul copiiilor a fost măsurat la vârsta de 8 ani şi jumătate, scrie Time.com.
În funcţie de raporturile nutriţionale întocmite de părinţii lor, cercetătorii au asociat copii cu următorele trei tipuri de dietă: Una ”procesată”, bogată în grăsimi, zahăr şi calorii, una ”tradiţională”, alcătuită cu precădere din carne, cartofi, pâine şi legume, şi una extrem de atent întocmită, cu cereale, fructe şi legume proaspete, orez, paste şi peşte.
Analizând rapoartele, oamenii de ştiinţă au descoperit că alimentele de tip fast-food consumate la vârsta de 3 ani au condus la o scădere a IQ-ului la vârsta de 8,5 ani.