Alexandru Rafila: Ne pregătim și noi pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție

14 feb. 2022
173 Afișari
Alexandru Rafila: Ne pregătim și noi pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție
Alexandru Rafila: Ne pregătim și noi pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție. Sursă imagine: Captură video Facebook/ Ministerul Sănătăţii - România

Ministrul Sănătății a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile din România se pregătesc să ridice restricțiile, dar acest lucru se va face cu precauție, „cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila a vorbit despre ridicarea restricțiilor

Conferința de presă a început luni, la ora 14:00 și a avut loc la sediul Ministerului Sănătății. Rafila a declarat că numărul cazurilor din România a intrat pe un trend descendent, dar acest trend trebuie să se „cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor”. Cei doi indicatori sunt: numărul pacienților internați cu covid-19 și numărul persoanelor internate la ATI.

Ministrul Sănătății a dat exemplu țările din UE. Cele care au decis să renunțe, în mare parte, la restricții, au puține persoane internate la secțiile ATI. Aceste țări au și o acoperire vaccinală mare, dar în momentul în care se decide ridicarea restricțiilor, se ține cont de capacitatea sistemului de sănătate, pentru preluarea pacienților. Un alt lucru important pentru renunțarea la mare parte din restricții: infecțiile nu mai trebuie să reprezinte „un tip de patologie amenințătoare de viață”, ci o infecție obișnuită.

Rafila: Ne pregătim și noi, dar cu precauție

„ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Rafila a mai spus că, în prezent, din cauza numărului mare de pacienți internați la ATI, nu pot fi ridicate restricțiile. Nu pot fi aplicate niciun fel de măsuri de relaxare.

Măsurile de relaxare vor fi aplicate în momentul în care gradul de ocupare a secțiilor ATI o să scadă în mod susținut, a mai spus ministrul Sănătății.

„Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții”, a declarat Rafila.

Cookies