Alexandru Arşinel, supus unei operaţii de transplant renal

de:
30 aug. 2013
0 Afișari
Alexandru Arşinel, supus unei operaţii de transplant renal

„După ce a jucat la Sala Savoy în toate spectacolele stagiunii 2012-2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă în iulie şi august la Teatrul de Vară „Herăstrău” în seria de spectacole „O seară la Revistă” din cadrul Stagiunii Estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutățit”, se arată într-un comuncat emis de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, citat de rtv.net.

Alexandru Arşinel a fost supus, joi, unei intervenții chirurgicale complicate de transplant renal. Operaţia, efectuată de echipa condusă de reputatul profesor universitar doctor Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” s-a derulat cu succes, iar în prezent actorul, care a fost internat la terapie intensivă, se simte bine. „Țin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan și bineînțeles lui personal, omul căruia îi datorez de ieri (joi, 29 august – n.r.), viața”, a declarat, vineri dimineață, actorul.

În 1980, profesorul universitar doctor Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din Munchen, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume.

În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de Est primul transplant de rinichi de la un cadavru.

Profesorul Lucan a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și recent, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

Cookies