ȘTIRI

ALESSANDRO VOLTA: Fizicianul ALESSANDRO VOLTA, omagiat de Google, miercuri

ALESSANDRO VOLTA, celebrul fizician italian care a inventat pila electrică şi al cărui nume a fost dat unităţii de măsură a tensiunii electrice (volt), este omagiat de Google printr-un Doodle pe 18 februarie, la 270 de ani de la naşterea sa, informează gândul.info.

ALESSANDRO VOLTA:

ALESSANDRO VOLTA s-a născut în oraşul italian Como, într-o familie nobilă. A studiat în şcolile publice din oraşul sau, intrând apoi, în 1758, la colegiul iezuit. De la vârsta de 14 ani începe să fie atras de ştiinţă şi refuză să urmeze cariera bisericească, o tradiţie în familia sa. În anul 1769 publică prima sa lucrare despre electricitate (un subiect ştiinţific „la modă” în vremea sa) – De vi attractiva ignis electrici – care atrage atenţia asupra sa şi îl ajută să obţină postul de profesor de fizică la liceul din Como, unde a activat între anii 1774-1779.

În paralel cu activitatea de profesor, ALESSANDRO VOLTA îşi continuă studiile şi experimentele, devenind cunoscut în domeniu, iar în anul 1779 obţine numirea în funcţia de profesor la Universitatea din Pavia, unde îşi continuă munca în domeniul electricităţii şi face o serie de invenţii revoluţionare, care îi aduc importante distincţii, printre care medalia Copley (1791) a Royal Society din Londra al cărui membru era, Legiunea de onoare şi altele.

ALESSANDRO VOLTA:

În anul 1801, Napoleon îl invită pe ALESSANDRO VOLTA la Paris şi îi acordă statutul de membru al Institut de France şi îl numeşte conte, iar mai târziu senator al Lombardiei, în 1810. Cea mai mare onoare a primit-o din partea comunităţii oamenilor de ştiinţă, care, în cinstea lui, au numit unitatea de măsură pentru forţa electromotoare şi potenţialul electric – „volt”.

Contribuţia lui ALESSANDRO VOLTA în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare. A făcut cercetări şi în domeniile chimiei (în 1778 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice).

Printre cele mai cunoscute invenţii ale lui ALESSANDRO VOLTA se numără:

– electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774)

– electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775)

– prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)

ALESSANDRO VOLTA:

Cea mai cunoscută invenţie a lui ALESSANDRO VOLTA rămâne însă pila electrică. Această invenţie constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de 1 disc de cupru/1 disc de hârtie îmbibată în soluţie salină/1 disc de zinc. La extremităţile coloanei era ataşat câte un fir metalic între care se producea un curent electric continuu de joasă intensitate.Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button