Alertă West Nile în București. Institutul Cantacuzino confirmă existența țânțarilor periculoși în Capitală. Virusul poate provoca o infecție gravă și potențial fatală a creierului UPDATE

23 iul. 2021
536 afișări
Alertă West Nile în București. Institutul Cantacuzino confirmă existența țânțarilor periculoși în Capitală. Virusul poate provoca o infecție gravă și potențial fatală a creierului UPDATE
Alertă West Nile în București. Institutul Cantacuzino confirmă existența țânțarilor periculoși în Capitală. Virusul poate provoca o infecție gravă și potențial fatală a creierului. sursa foto: evz.ro

O adevărată alertă cu privire la virusul West Nile a fost dată joi în București. Mai mult, Institutul Cantacuzino confirmă existența țânțarilor periculoși în mai multe zone din Capitală, în special în centru. Specialiștii spun că virusul poate provoca o infecție gravă și potențial fatală a creierului și a măduvei, așa că nu este de glumă cu această nouă amenințare.

UPDATE: Prima reacție a lui Nicușor Dan

Nicuşor Dan, a vorbit vineri despre prezenţa ţânţarilor infestați cu virus West Nile în Bucureşti. Edilul spune că încă nu există persoane îmbolnăvite, chiar dacă țânțarul există.

„Tocmai pentru că au fost întârzieri, ritmul pentru tratament va fi mai mare. În anii trecuţi erau 7 tratamente pentru ţânţari, acum se vor face 14 şi acum suntem la al 5-lea.

Țânţarul există, dar nu sunt persoane îmbolnăvite

Atât Institutul Cantacuzino cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari care ne pot spune care sunt speciile care circulă în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă de sesizările de la Institut privind zona Eroilor şi zona Crângaşi, am identificat acolo. Există ţânţarul, da, dar nu există persoane îmbolnăvite. Ca să fim precişi.

Această monitorizare este permanentă şi atâta timp cât populaţia persistă, tratamentul este intens pe ei. Au fost 2 constatări, una in zona Crângaşi, una la Eroilor. În fiecare din aceste zone am fost preponderent pe parcuri, de exemplu în Cişmigiu şi zonele adiacente. Asta a început deja de alaltaieri”, a transmis Nicuşor Dan vineri cu privire la situația din Capitală.

Știre inițială:

Institutul Cantacuzino a confirmat încă de joi seara prezența virusului West Nile în București, în mai multe zone din centrul Capitalei. Se pare că nu este de glumă cu această avertizare, mai ales că vorbim de un virus periculos transmis de țânțari, care, dacă nu este tratat la timp, poate duce la o moarte sigură. Vezi mai jos care sunt simptomele și cum te poți proteja. Dacă vă încălzește cu ceva, să știți că și orașul american New York se confruntă în această perioadă cu aceeași problemă cu țânțarii care transmit acest virus mortal.

Șocant este că 80% dintre cei infectați cu West Nile nu au simptome, iar persoanele peste 50 de ani cu sistemul imunitar slăbit pot muri din cauza lui. Încercați să vă protejați cât mai bine!

PMB s-a apucat și mai intens să distrugă țânțarii din București, păcat că a început târziu combaterea

Mai mult, aproape imediat după anunț, PMB a transmis că a intensificat, prin Compania Eco-Igienizare, încă de miercuri, 21 iulie, „tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile”, conform unui comunicat al instituției care anunță ultimele măsuri impuse în această situație cu adevărat de criză. Totuși, chiar dacă dezinsecția se realizează la foc automat nu trebuie să uităm că tot procesul a început cu vreo două luni mai târziu decât trebuia în mod normal, de unde și invazia de țânțari din această vară.

Primăria a venit cu reacții după informaţiile apărute în spaţiul public privind apariţia, în Bucureşti, a unor ţânţari purtători de virusul West Nile.

Zonele afectate de West Nile ar fi Splaiul Independenţei, zona cuprinsă între Eroilor şi Universitate, parcurile Cişmigiu şi Izvor, cartierul Crângaşi

Conform primăriei, Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri tratamentele de combatere a ţânţarilor în zonele în care s-a semnalat prezenţa virusului West Nile, adică Splaiul Independenţei, zona cuprinsă între Eroilor şi Universitate, parcurile Cişmigiu şi Izvor, cartierul Crângaşi.

DSPMB, în strâns contact cu PMB privind această situație de criză

Primăria Capitalei mai transmite că ţine legătura zilnic cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB). Vestea bună este că până acum nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populaţie, însă mulți nici măcar nu știu simptomele virusului West Nile.

Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a ţânţarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) şi acţionează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cişmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Naţional, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc. Campania se desfăşoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din Bucureşti, anunță PMB.

Mai mult, în zilele următoare, acţiunea de dezinsecţie se va desfăşura în toate cartierele din București, „pe aliniamentele stradale, pe spaţiile verzi dintre blocuri, pe spaţiile verzi ale instituţiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum şi în reţelele de termoficare aparţinând Companiei Municipale Termoenergetica”.

Ce este virusul West Nile și care sunt simptomele și efectele acestei boli mortale

Potrivit specialiștilor, infecția cu virusul West Nile poate provoca o boală febrilă ușoară sau moderată; iar majoritatea (80%) dintre cei infectați nu au deloc simptome.

Mortal la persoanele peste 50 de ani sau cu sistemul imunitar slăbit

La unii oameni, în special cei cu vârsta peste 50 de ani sau care au un sistem imunitar slăbit, virusul West Nile poate provoca o infecție gravă și potențial fatală a creierului și a măduvei spinării.

Care sunt simptomele virusului West Nile

Medicii mai avertizează că cele mai frecvente simptome ale virusului West Nile sunt cefaleea, febra, durerile musculare și oboseala extremă. Simptomele unei boli mai severe pot include, de asemenea, modificări ale stării mentale și a slăbiciunii musculare care necesită spitalizare. Majoritatea pacienților care sunt infectați cu WNV vor continua să-și revină complet din boală, dacă primesc medicația potrivită.

Cu toate acestea, unii continuă să aibă probleme chiar și la câteva luni după infectare. Dacă o persoană prezintă simptome ale virusului West Nile, aceasta trebuie să contacteze imediat sau să se prezinte la medic.

Orașul New York se confruntă cu aceeași problemă

Se pare că și orașul american New York se confruntă cu aceeași problemă, iar acolo există și numeroase cazuri de infectări deja. Majoritatea newyorkezilor diagnosticați cu virusul West Nile spun că nu au folosit repelente împotriva țânțarilor sau că nu au luat alte măsuri de precauție pentru a preveni mușcătura de țânțar, deci aveți grijă, mai ales dacă trăiți sau lucrați prin centrul Capitalei.

Cum reducem riscul expunerii la țânțari

Cu toate că nu putem scăpa de tot de țânțari, iar această vară ploioasă și începerea tratamentelor de dezinsecție foarte târziu au dus la o adevărată învazie, experții ne recomandă un insecticid aprobat de MS care conține picaridină, sau ulei de eucalipt ori lămâie, ori produse care conțin ingrediente active împotriva insectelor și în special a țânțarilor.

De asemenea, asigurați-vă că ferestrele au plase care sunt închise complet. Încercați să reparați sau înlocuiți plasele care au rupturi sau găuri în ele. De asmenenea, evitați orice spațiu cu apă stătută. În New York este interzis, prin Codul de sănătate local, să existe zone cu apă stătută, chiar și pe proprietățile private. Asigurați-vă că jgheaburile de acoperiș sunt curate și drenate corespunzător. Mai mult, curățați și clorați piscinele, saunele în aer liber și căzile cu hidromasaj. Scurgeți apa care se colectează în diferite zone din apropierea dumneavoastră.

Cookies