ALERTĂ | Termoenergetica vrea să preia CET Grivița, care a oprit apa caldă în peste 15.000 de apartamente din Sectorul 1. Nicușor Dan: E un blocaj administrativ

05 iul. 2023
396 afișări
ALERTĂ | Termoenergetica vrea să preia CET Grivița, care a oprit apa caldă în peste 15.000 de apartamente din Sectorul 1. Nicușor Dan: E un blocaj administrativ
ALERTĂ | Termoenergetica vrea să preia CET Grivița, care a oprit apa caldă în peste 15.000 de apartamente din Sectorul 1. Nicușor Dan: E un blocaj administrativ | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

În urmă cu două zile, CET Grivița a PMB că își va opri activitatea pentru o perioadă nedeterminată. Astfel, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB), aflată în subordinea lui Nicușor Dan, a transmis că dorește să preia activitatea acestuia pentru a asigura alimentarea cu agent termic către bucureșteni.

Termoenergetica vrea să preia CET Grivița

Sute de mii de bucureșteni sunt fără apă caldă, după ce CET Grivița a anunțat, la începutul săptămânii, că își va opri activitatea pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, cele 15.000 de apartamente sunt în pericol de a rămâne fără căldură, dacă situația nu se rezolvă până la iarnă. Pentru a remedia această problemă CMTEB, companie din subordinea PMB a transmis:

De aceea inițiem și participăm activ la discuții, alături de celelalte entități, autorități locale și centrale – Primăria sectorului 1, Primăria Municipiului București – pentru asigurarea continuității serviciului de termoficare. Menționăm că ne exprimăm disponibilitatea de a prelua activitatea acestui CET, pentru că responsabilitatea impusă de asigurarea unui serviciu public diferă de principiile funcționării unei societăți comerciale.

Nicușor Dan: E un blocaj administrativ

În cadrul emisiunii „Actualitatea”, difuzată de B1 TV, Nicușor Dan a vorbit despre problema termoficării în Capitală. Edilul a transmis 3% din cantitate de energie termică din oraș este produsă de CET Grivița, iar în situația în care acesta nu funcționează apa caldă trebuie adusă de la o distanțe destul de mare:

Sunt 600 (de blocuri) din 8.000, asta înseamnă 7%. Într-adevăr, dacă ai ghinionul să fii în cei 7% nu e foarte plăcut. Am pățit-o și eu azi-dimineață.

Din cele 600 sunt vreo 200 care sunt generate de acest conflict de la Sectorul 1 și de nefuncționarea CET Grivița. CET Grivița, care e gestionat de Consiliul Local Sector 1 și de Primăria Sector 1, dă doar 3% din cantitatea de energie termică a Bucureștiul numai că, în situația în care conductele sunt așa de vechi, e important ca sursa de căldură să fie aproape.

Deci cele 15.000 de apartamente care sunt acoperite de CET Grivița, când funcționează CET Grivița nu au probleme, altfel noi trebuie să aducem apă de la capătul bulevardului Timișoara. E o oarecare distanță.

De asemenea, primarul general al Capitalei a transmis că situația CET-ului este datorată unui blocaj administrativ:

Aici e un blocaj administrativ. Prima oară când vorbim de termoficare și nu vorbim de bani, ci e un blocaj administrativ.

E o companie în subordinea Consiliului Local Sector 1 și nu poate să plătească pentru că n-are bani în buget, bugetul a fost blocat, primarul zice că nu-l pune că are un conflict cu Consiliul, Consiliul acuză primarul.

E o discuție care eu sper să se termine cât mai curând că sunt 200 de blocuri pentru care asta e sursa principală pentru care au apă sub parametri.

CET Grivița se aflat la acest moment în administrarea Primăriei Sectorului 1. Acesta este furnizorul de agent termic pentru următoarele cartiere din Capitală: Giulești, Crângași, Grivița, 1 Mai, Pajura și Bucureștii Noi.

Cookies