ALERTĂ | Studenții protestează în Piața Gării de Nord din București. „STB amână respectarea drepturilor studențești!”; tinerii sunt nemulțumiți și de CFR

06 sept. 2023
2599 afișări
ALERTĂ | Studenții protestează în Piața Gării de Nord din București. „STB amână respectarea drepturilor studențești!”; tinerii sunt nemulțumiți și de CFR
ALERTĂ | Studenții protestează în Piața Gării de Nord din București. „STB amână respectarea drepturilor studențești!”; tinerii sunt nemulțumiți și de CFR. Sursa foto: Instagram/ @studenție.usr

A început protestul studenților, organizat în Piața Gării de Nord din București. Aceștia sunt încă supărați pe CFR Călători și pe Societatea de Transport București, pentru neacordarea reducerilor promise.

„Intră în stația… Protest”

Miercuri dimineață, începând cu ora 09:00, zeci de studenți s-au adunat în Piața Gării de Nord din București și au început un protest împotriva companiilor CFR Călători și STB (Societatea de Transport București).

Tinerii spun că, deși CFR a cedat și le-a acordat reducerea promisă, aceasta este valabilă doar la casele de bilete, nu și prin intermediul aplicației online.

Un alt motiv pentru care protestul are loc este amânarea drepturilor studențești de către STB, care refuză să le acorde abonamente la preț redus, pe baza legitimației de student.

La trei zile de când Legea 199/2023 a intrat în vigoare, Societatea de Transport București amână respectarea drepturilor studenților. În același timp, operatorii de căi ferate și-au asumat urgentarea aplicării legii, dar în propriii termeni, aplicând reducerea doar la casele de bilete, nu și pentru achiziționarea acestora on-line”, a scris Uniunea Studenților din România pe Instagram.

Studenții au venit cu pancarte și portavoci pentru a-și susține drepturile, chiar în fața Gării de Nord din București.

Protestul studenților
Protestul studenților. Sursa foto: Instagram/ @studenție.usr

Aplicarea noii Legi a învățământului superior la nivelul tuturor domeniilor și instituțiilor reprezintă o necesitate, care, din păcate, în acest moment continuă să fie refuzată nejustificat”, a mai scris Uniunea Studenților din România.

STB a anunțat că abonamentele studenților sunt suspendate

STB a anunțat luni, 4 septembrie, că suspendă temporar abonamentele cu reducere pentru studenți. Societatea de Transport București a tranmis că așteaptă ca Ministerul Educației să elaboreze normele cu privire la acordarea facilităților de transport de suprafață:

În conformitate cu ultimele modificări legislative, Ministerul Educației urmează să elaboreze metodologiile, regulamentele și alte acte normative ce decurg din aplicarea legii nr. 199/2023. Având în vedere faptul că până la data prezentei, normele cu privire la acordarea facilităților de transport de suprafață nu au fost elaborate, emiterea titlurilor de călătorie cu reducere de 90% pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate, nu poate fi aplicată online sau la punctele de vânzare. Elevii beneficiază în continuare de abonamente gratuite eliberate atât prin aplicația YouthTB, cât și la punctele de vânzare.”

Te-ar putea interesa și:

Cookies