ALERTĂ | Stațiile GPL din București sunt bombe cu ceas. Prefectul Capitalei: Cele mai multe sunt lângă blocuri sau chiar școli, foarte multe nu funcționează legal

04 sept. 2023
300 Afișari
ALERTĂ | Stațiile GPL din București sunt bombe cu ceas. Prefectul Capitalei: Cele mai multe sunt lângă blocuri sau chiar școli, foarte multe nu funcționează legal
ALERTĂ | Stațiile GPL din București sunt bombe cu ceas. Prefectul Capitalei: Cele mai multe sunt lângă blocuri sau chiar școli, foarte multe nu funcționează legal | Sursa foto: Primăria S6

Stațiile GPL din București vin să completeze o listă deloc scurtă a pericolelor publice din oraș. 

Stații GPL printre blocuri din București

În primul rând, sunt prea în inima zonelor locuite, la doi pași de blocuri, ba chiar și de școli ori grădinițe.

Este o realitatea pe care o știm aproape toți, fiindcă le vedem și le știm. La pericolul pe care l-ar putea ascunde nu avem vreme să ne gândim în rutina noastră cotidiană, facem asta când se întâmplă vreo nenorocire, cum a fost explozia de anul trecut de la o stație din Pantelimon, când a murit un om, dar mai cu seamă acum, după catastrofa de la Crevedia.

Seria de explozii devastatoare de la 30 de kilometri din București a fost evenimentul tragic care a scos la iveală, mai mult și mai clar ca niciodată, că stațiile GPL pot fi uriașe  rezervoare de pericole ascunse.

Scurgeri de gaz la o stație GPL din București

Dovada că sunt serioase astfel de riscuri și pericole e ceea ce s-a întâmplat nu mai departe de sâmbătă, când pompierii au fost chemați de urgență  pentru că erau scăpări de gaze la  o stație GPL de pe bulevardul Energeticienilor din sectorul 3 al Capitale.

ISU București-Ilfov a anunțat, la momentul incidentului de acum nici două zile, că 5 autospeciale cu apă şi spumă au fost trimise imediat la stația GPL, plus un echipaj de prim ajutor.

Acest incident s-a produs exact în contextul controalelor de la toate stațiile GPL din București. Controale de la care au venit și primele concluzii, iar acestea nu-s dintre cele mai  liniștitoare.

Prefectul Capitalei: Foarte multe stații GPL  cu probleme în București

Într-un interviu pentru Digi24, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarată că, în București, sunt foarte multe astfel de stații cu probleme serioase:

Sunt foarte multe stații care nu funcționează legal, sunt probleme mai mari sau mai mici, dar din perspectiva avizării sunt probleme frecvente și la stații mai mari și mai mici pentru că lipsa de conformare la norme legale pare să fie regula. Controalele durează până în 31 octombrie, la nivelul Bucureștiului estimez că în două săptămâni se va finaliza controlul.

Ca să avem o imagine mai clară asupra problemei, iată ce anunța, zilele trecute, Primăria Sectorului 6: Doar una din cele 40 de benzinării și stații GPL controlate în S6 are toate autorizațiile, dar și acolo e ceva profund în neregulă: nu  nu respectă distanța față de imobile

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies